Facket Sveriges lärare varslade förra veckan om strejk vid Birger Jarls gymnasium på Kungsholmen. Enligt facket hade arbetsgivaren inte velat teckna kollektivavtal för lärarna, men rektorn har en annan bild och menade att man visst ämnade att skriva under ett sådant avtal.

”Stor seger”

Nu har ett kollektivavtal tecknats vilket betyder att det tidigare strejkvarslet, som lades den 2 september, dras tillbaka.

– Det är en stor seger att Sveriges Lärares medlemmar på den här skolan äntligen får de villkor och rättigheter de önskat och krävt. Konkret handlar det till exempel om fullgoda pensionsavsättningar och om möjlighet till föräldrapenningtillägg, sjukpenningtillägg, OB-tillägg och övertidsersättning, säger Elisabet Mossberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.

Elisabet Mossberg från facket.

Elisabet Mossberg från facket.

Pressbild

Hade strejken brutit ut hade den inletts i morgon, den 12 september. Enligt facket kommer Birger Jarls gymnasium nu i stället att ansöka om medlemskap i Almega Utbildning och begära inkoppling på Friskoleavtalet från och med den 1 oktober.

– På sikt förbättras inte bara lärarnas förutsättningar, utan också elevernas. Det är verkligen glädjande att Birger Jarls gymnasium ser värdet i det och har beslutat sig för att höja sin ambitionsnivå som arbetsgivare, säger Elisabet Mossberg. 

”Varit överens”

Skolans rektor Johanna Lokeheim menar i sin tur att skolans ledning har varit överens med facket hela tiden. Hon menar att personalen redan innan har haft goda villkor.

– Precis som vi på Birger Jarls gymnasium tidigare gått ut med så har vi hela tiden haft för avsikt att teckna kollektivavtal denna höst, och bad om uppskov med beskedet till oktober, vilket nu också är den överenskommelse som träffats. Vi och Sveriges Lärare är helt överens och har under denna process haft ett gott samarbete utan motsättningar.