– Landsbygdsministern vill tvinga Sveriges mjölkkor att leva hela sina liv inomhus, utan vare sig solljus eller grönt gräs. Det är fullständigt inhumant. Jag förstår att människor reagerar så starkt, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

Uttalandet kommer efter att landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) avslöjat att regeringens utredare föreslår att avskaffa mjölkkornas lagstadgade rätt till sommarbete. Kullgren och Kristdemokraterna stödjer förslaget, men det har mött kritik.

Inför eget krav

Stockholm stad, som köper stora mängder livsmedel till sina förskolor, skolor, äldreboenden och andra kommunala verksamheter, planerar att införa ett eget krav på grönbete om regeringen går vidare med förslaget om att slopa betesrätten för mjölkkor.

– I Stockholm ska korna få beta. Vi kommer att säga nej till livsmedel från mjölkkor som tvingas vara inomhus året runt. Jag hoppas att fler kommuner kan ge samma löfte.

"Enorm konsumentmakt"

Varje år spenderar Stockholm stad totalt 40 miljarder kronor på varor och tjänster. Stockholms rödgröna styre vill använda stadens upphandlingar för att främja bättre djurhållning, stärkt biologisk mångfald och större andel ekologiska produkter.

– Sveriges kommuner har en enorm konsumentmakt, som vi måste bli bättre på att använda. När regeringen sviker djuren är det upp till oss att försvara dem. Jag förväntar mig att regeringen skrotar det här usla förslaget, säger Lindhagen.