530 miljoner kronor. Så mycket statliga pengar fördelar regeringen till de regioner som lyckas kapa köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin.

Nu betalas pengar ut för årets sex första månader. För Stockholms del blir det 32 miljoner kronor. Men hade regionen nått upp till alla kraven hade man kammat hem närapå det dubbla.

Når inte kraven

Kraven är bland annat att 75 procent av alla besök, utredningar och behandlingarna ska klaras inom vårdgarantins 30 dagar, och att en förbättring om tio procentenheter skett mot året innan.

Det är bara Region Dalarna och Region Gotland som uppfyller detta och får hela den summa de är berättigade till, enligt uppgifter i Läkartidningen.

I Region Stockholm får nu 69 procent vård i tid. Innan pandemin låg siffran runt 90 procent.

Oppositionspolitikern Axel Conradi (M) är kritisk:

– Det är oansvarigt att slarva bort pengar som man kunnat få, säger han.

120 miljoner extra

I mittenstyrets första budget, för 2023, låg ett uppdrag om köfrihet till Bup under mandatperioden. Hittills har 120 miljoner kronor extra tillförts för detta.

– Vi hade lagt mer pengar och sett till att personalen får tid att träffa fler barn, inte arbeta med administrativa kringsysslor. Vi hade också möjliggjort för fler mottagningar att öppna, säger Conradi.