Cancerfondens siffror visar att Region Stockholm är sämst i landet när det kommer till andelen kvinnor vaccinerade mot livmoderhalscancer, rapporterar P4 Stockholm.

Botkyrka kommun sticker särskilt ut med endast knappt 20 procent av kvinnor födda mellan 1994 och 1999 som har vaccinerats.

Bättre kallelsesystem

Carina Olsson, enhetschef på Norra Botkyrkas barnmorskemottagning, berättar att man jobbar mot skolor, sfi och ungdomsmottagningar för att sprida kunskapen och vända trenden.

Men för att nå ut till fler behöver också kallelsesystemet blir bättre, enligt henne.

– Vi har velat ha en uppgradering för att själva kunna kalla de här kvinnorna. De kommer inte på en bokad tid, det vet man. Man vill helst själv boka tiden, då är det större chans att man kommer, säger hon till radiokanalen.

Regionens ansvar

Katarina Lannerwall, enhetschef på Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, poängterar att det är regionens uppdrag att sköta kallelserna.

– Men absolut att man ska samarbeta med de som finns lokalt. Vi tittar på att skicka mer riktade kallelser i de här områdena till de personer som faktiskt inte har deltagit, säger hon till P4 Stockholm.