Ett sätt att raskt få en utbildning och jobberfarenhet samtidigt som det är ett initiativ för att minska socialt utanförskap. Det är tanken bakom traineeprogrammet Chefs camp och kvarterskrogen Skörden som snart öppnar på Södermalm.

Skörden är resultatet av två idéer som blivit en.

– Branschen har ett problem med att hitta kockar. Vi vill erbjuda en effektiv och snabb utbildning för de som inte har några förkunskaper, säger kocken och initiativtagaren Melker Andersson.

– Vi vill visa att det hos de flesta människor finns en energi och vilja att ta ansvar.

Kockarna Melker Andersson och Jimmy Lappalainen.

Kockarna Melker Andersson och Jimmy Lappalainen.

Andrè Principe

Driver krogen tillsammans

Programmet riktar sig till unga vuxna, främst personer som kanske känner att de inte hittat rätt i livet. På sju månader får de lära sig att bli bistrokockar på Skörden, innan de slussas vidare till traditionella krogar.

De leds av framstående kockar som – förutom Melker Andersson – Jimmy Lappalainen och Claes Grahn-Möller.

– De tränas hos oss, men jag vill inte bara kalla det för en utbildning. De är anställda och vi driver krogen tillsammans, säger Melker Andersson.

Jimmy Lappalainen och Chefs camp-traineer under Järvaveckan.

Jimmy Lappalainen och Chefs camp-traineer under Järvaveckan.

André Principe

En plats där kvarteret kan mötas

Skörden ska bestå av fyra avdelningar. En traditionell bistro, en butik med streetfood, ett kafé och en del för internationell husmanskost.

– Egentligen är vi inte en traditionell krog, utan mer en plats för kvarteret att mötas, träffas och trivas på. Förutom mat och dryck ska vi mata på med aktiviteter.

De ligger i Nooks gamla lokaler på Rosenlundsgatan 33, och har redan startat i liten skala med luncher. I höst öppnar de i hela huset.