– Den 22 september börjar vi provpåla. Om det finns minsta tecken på att tunnelbanebron påverkas så avbryter vi direkt, sa Anders Österberg (S), ordförande för exploateringsnämnden i Stockholms stad.

Vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen underströk han hur viktigt det är för Stockholms framtid att bron blir byggd. Antalet cyklister över Slussen beräknas öka från dagens 26 000 till 56 000 fram till 2030.

Såhär ska det se ut när det är klart.

Såhär ska det se ut när det är klart.

DBOX, Foster & Partners + Mitt i-grafik

– Vi är övertygade att det går att provpåla utan att trafiken behöver stängas. Om SL ändå väljer att stänga trafiken kommer vi såklart respektera det. För att minimera risken för detta har vi valt att lägga en stor del av arbetet på helgen, sa Anders Österberg.

Både han och exploateringschefen Thomas Andersson underströk att man tar både säkerhetsfrågorna och Region Stockholms synpunkter på allvar.

"Aldrig behövt stänga av trafiken"

– Vi är ödmjuka, men vi litar på vår förvaltning och deras bedömning. Vi har drivit ner 3000 pålar i området varav 1700 i vattnet och vi har aldrig behövt stänga av trafiken, sa han.

Varken SL:s eller Region Stockholms representanter var med på presskonferensen.

– De kommer att få det formella beskedet i ett brev senare idag, sa exploateringschefen Thomas Andersson.

Fyra provpålar

Arbetet som inleds den 22 september väntas ta fyra dagar och består av att fyra provpålar ska borras ner nära Munkbron. Om det går bra kommer arbetet successivt att utvidgas.

– Vi har 900 mätpunkter under vattnet och på Söderströmsbron. Vi känner oss trygga med att arbetet inte kommer att hota tunnelbanetrafiken, sa Thomas Andersson.

M: "Motsatsen till en lösning"

Dennis Wedin (M), oppositionsledare i exploateringnämnden, är missnöjd med beskedet:

– Det här är ingen lösning. Staden och regionen måste sätta sig och lösa detta tillsammans. Det här är ju motsatsen. Vi vet inte om SL nu kommer att stänga av trafiken. Det kan bli kostsamt för Stockholmarna. Hela situationen är oacceptabel, säger Wedin.

SD: "Spelar rysk roulette"

Även Sverigedemokraterna har reagerat:

– Samtliga partier i Stockholms stad utom Sverigedemokraterna spelar rysk roulett med Stockholms tunnelbana. Det är beklagligt samtidigt som stockholmarna redan idag lider av flertalet störningar i kollektivtrafiken, kommenterar Samuel Stephan (SD), trafikpolitisk talesperson i Region Stockholm.