Det är den svensk-samiska textilkonstnären, målaren och grafikern Britta Marakatt-Labba som står bakom konsten.

Hennes detaljrika broderier kommer till Fridhemsplan i en av höstens konstväxlingar – alltså tillfälliga utställningar på sju tunnelbanestationer som kompletterar den fasta konsten där.

– Mina berättande bilder ska ses som en film som flimrar förbi. Människor som väntar på tåget kan se mina verk och jag hoppas att det kan lysa upp deras dag lite grann.

Verket Kråkorna av Britta Marakatt-Labba.

Verket Kråkorna av Britta Marakatt-Labba.

Britta Marakatt-Labba

Britta Marakatt-Labba är född 1951 och uppvuxen i en renskötarfamilj i Saarivuoma sameby. Hennes verk gestaltar olika delar av Sápmis landskap, kultur och historia. Bildytorna på stationen har anpassats för att presentera hennes långsträckta broderier i uppförstorade fotografier.

Är avgörande

Just nu är konstnären aktuell med utställningar på stora statliga museer runt om i Norden. Genom att visa sin konst i Stockholms tunnelbana, hoppas Britta att fler får möjlighet att se den.

– Att göra konsten tillgänglig är avgörande, och att resenärer nu får en inblick i samisk konst och kultur känns särskilt viktigt.

Verket Rötterna av Britta Marakatt-Labba.

Verket Rötterna av Britta Marakatt-Labba.

Britta Marakatt-Labba

Elisabeth Wengström, konstchef vid regionens kulturförvaltning, anser att Fridhemsplan – en av Stockholms mest trafikerade stationer – är en perfekt plats.

– Marakatt-Labba, som är en ständigt aktuell konstnär, ger plats åt den samiska erfarenheten och korsar gränser mellan kulturer och traditioner.

Utställningen ”Rötter” på Fridhemsplans tunnelbanestation invigs 12 oktober 2024 och pågår sedan under ett år.