Trots ett stort intresse för samhällsfrågor bland ungdomar, väljer allt färre att engagera sig i politiska ungdomsförbund. Samtidigt stängs många av dessa förbund ute från stadens skolor – en utveckling som oroar Liberalerna i Stockholms stad.

Enligt oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) är det rädsla för bråk som ligger bakom skolornas beslut att neka ungdomsförbunden tillträde.

– Regeln verkar vara att de inte blir insläppta. Det tycker vi är olyckligt. Incidenterna som ligger till grund för dessa beslut är flera år gamla, men incitamentet har fått leva kvar, säger Jönsson, som har fått denna information under verksamhetsbesök.

"Får inte tystas"

Liberalerna har lämnat in en skrivelse där de uppmanar staden att stötta skolorna i deras säkerhetsarbete.

– Man måste kunna sätta upp regler och ha en vuxen närvarande för att se till att allt går lugnt till. Det demokratiska samtalet får inte tystas på grund av resursbrist.

Säkerhetsoro stoppar politiken, menar Jan Jönsson (L).

Säkerhetsoro stoppar politiken, menar Jan Jönsson (L).

Tom M Kronestedt

Skolornas inställning till politiska besök varierar i Stockholm. På Drottning Blankas Gymnasieskola Stockholm Södra är alla partier välkomna, enligt rektorn Porya Ebrahimi. Samtidigt har Södra Latins gymnasium en policy som utesluter alla politiska partier och ungdomsförbund från att besöka skolan.

– Denna policy har fungerat bra och vi kommer fortsätta med den i nuläget, skriver rektor Kajsa Sundin i ett mejl.

Hon förklarar att skolans lärare säkerställer att eleverna får en objektiv undervisning i ämnet, och uppmanar eleverna att själva besöka valstugorna för att ta del av partiernas information.

Kan påverka

Även det rödgröna styret uttrycker oro över skolornas slutenhet mot ungdomsförbunden. I ett svar på Liberalernas skrivelse framhåller de att, även om de inte kan styra rektorernas beslut, staden ändå kan påverka genom att tydliggöra sin önskan om en mer öppen inställning, som att införa övergripande riktlinjer och stödmaterial som betonar vikten av att ge politiska ungdomsförbund utrymme i skolmiljön. 

"Vi kan också verka för att våra kollegor på nationell nivå återigen ser över lagstiftningen på området," skriver de.