Skolverket har presenterat sin statistik över hur många elever i årskurs nio som fick behörighet till gymnasiets yrkesprogram läsåret 2023/2024.

I kommunen som helhet klarade 89 procent av eleverna detta. Det är samma andel som läsåret dessförinnan och snäppet högre än siffran för Stockholms län som är 88 procent.

Skillnaderna mellan Sundbybergs skolor är emellertid stora, inte minst mellan de kommunala och de enskilda.

De gör största rycket

Men på kommunala Grönkullaskolan i Rissne har det gjorts framsteg. Här klarade nästan 81 procent av eleverna kraven under det gångna läsåret.

Läsåret dessförinnan var andelen lägst i kommunen: inte ens 69 procent.

Rektorn Ulrika Nimstrand ser flera faktorer som har börjat ge resultat. Däribland ett stabilt personalläge – och skolans "läsa-skriva-räkna-garanti".

– När eleverna slutar trean måste vi garantera att de kan det. Annars får de jättemycket extra stöd, säger rektorn.

Ulrika Nimstrand, rektor på Grönkullaskolan.

Ulrika Nimstrand, rektor på Grönkullaskolan.

Mikael Andersson

Hon tror att den positiva utvecklingen kommer att hålla i sig.

– Det är fördelen med att vara en F–9-skola. Vi kan sätta in rätt insatser vid rätt stadie. Det är en avgörande faktor för att nå de resultat vi önskar.

Andra tappar

För kommunens andra kommunala skola, Ängskolan, är utvecklingen mindre rolig. Skolan har tappat nästan fem procentenheter på ett år, något som för övrigt sker för andra året i rad.

Också enskilda Internationella engelska skolan backar, från nästan 96 procent i fjol till drygt 86 procent i den senaste statistiken.

Läs även: Stora skillnader i slutbetyg mellan Sumpans skolor