Sigurd Lewerentz ville varken låta sig filmas eller intervjuas. Trots denna ovilja finns nu en film om arkitekten vars liv och gärning väckt intresse inte bara i Sverige utan också utomlands. Bland annat skapade han Skogskyrkogården tillsammans med Gunnar Asplund. Bakom filmen står dokumentärmakaren och Skarpnäcksbon Sven Blume.

Sven Blume har kommit över filmer och ljudband med Sigurd Lewerentz som legat i en källare i Skåne. Dessa har blivit en bärande beståndsdel i filmen "Arkitekt Lewerentz" som hade premiär tidigare i år och som visats på filmfestivaler runt om i världen.

"En stark upplevelse"

Nu finns filmen på SVT play och den går att se ända till september 2028. I ett pressmeddelande inför filmens premiär sade Skarpnäcksbon Sven Blume:

– För mig var det en spännande utmaning att göra en film om denna ikoniska arkitekt, lika gåtfull som fantasieggande.

Almhöjden på Skogskyrkogården som utsetts till världsarv.

Almhöjden på Skogskyrkogården som utsetts till världsarv.

Mostphotos

Sven Blume fortsätter:

– Då jag hittade det unika arkivmaterialet med Lewerentz röst förstod jag att det fanns stor potential till en personlig, inspirerande och känslosam film med möjlighet att komma nära inpå denna gåtfulle mästare. Att röra sig i hans arkitektur under inspelningsperioden har givit mig en stark upplevelse av existentiella mått som jag nu vill föra vidare genom denna filmiska berättelse.