Nedläggningen verkställs vid tidtabellskiftet den 15 december i år, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera. SJ har idag runt 40 procent av avgångarna mellan Stockholm och Uppsala. Vad som händer med dessa avgångar är inte helt klart.

– Vi har haft en dialog med Mälardalstrafik sedan i januari om detta, men de måste själva svara för hur de gör, säger Peter Kraméus på SJ.

Varför gör ni det här?

– Sträckan har gått med stor förlust i mer än två år. Det är svårt att konkurrera med skattesubventionerad trafik, säger Peter Kraméus.

Han syftar på att både SL:s pendeltåg och Mälartåg delvis finansieras med regionala skattepengar, medan SJ finansierar sin trafik enbart med biljettintäkter.

SJ:s vd Monica Lingegård säger till Dagens Nyheter att hon tror att beskedet kommer att väcka många starka reaktioner:

– Det är en fin trotjänarprodukt som går i graven. Det sitter säkert människor i allt från regeringskansliet till näringslivet som har älskat att kunna pendla i både första och andra klass.

Cristina Dahlstrand, 80, från Ekerö har rest mycket mellan Stockholm och Uppsala.

Cristina Dahlstrand, 80, från Ekerö har rest mycket mellan Stockholm och Uppsala.

Emil Salmaso

Krävt biljetthöjning

Det hade krävts en rejäl höjning av biljettpriset för att kunna fortsätta, enligt Monica Lingegård, särskilt som regionägda Mälartågs biljetter för samma sträcka ligger en tia under SJ:s.

– Vår produktion är inte dyrare än deras, men vi är bara biljettfinansierade. Vi har ingen skattefinansiering och om vi ska klara av att hålla nere priserna så att vi möter Mälartåg så får vi inte ihop ekonomin, säger Monica Lingegård till DN.

Resenären: Pendeln är nödvändig

Tågresenären Cristina Dahlstrand, 80, har åkt mycket mellan Stockholm och Uppsala.

– De borde lägga mer pengar på tågen, inte dra in. Pendeln till Uppsala är nödvändig. När jag läste där tog jag ofta den, säger hon.

Mitt i har ställt frågan till Mälardalstrafik om de kommer ta över SJ:s avgångar. På eftermiddagen svarar de via mejl:

”Mälardalstrafik arbetar intensivt med att skapa en lösning som ska erbjuda ett attraktivt trafikutbud för alla typer av resenärer på sträckan, både pendlare och sällanresenärer. Den slutliga trafikplanen och lösningen får vi återkomma om”.

Inga besked om Uppsalapendeln förrän i september

Det är osäkert om Mälardalstrafik kan ta över alla de avgångar som SJ lägger ner från den 15 december. Hur hålet ska fyllas klarnar först om någon månad. "Det är utmanande och får ringar på vattnet för hela regionen", säger Mälardalstrafiks vd Helena Ekroth.

Nyheten att SJ lägger ner alla sina regionaltåg mellan Stockholm och Uppsala från mitten på december påverkar vardagen för miljontals människor.

Omkring 4,5 miljoner personer reser årligen mellan Stockholm och Uppsala. 40 procent av dessa avgångar försvinner genom SJ:s beslut.

– Det här är en utmanande situation som berör otroligt många människor och arbetsgivare. Eftersom det gäller Mälarregionens största städer ger det också ringar på vattnet ut i hela regionen och påverkar näringslivet och samhället i stort, säger Helena Ekroth, vd för Mälardalstrafik, i ett pressmeddelande.

Hon understryker att Mälardalstrafik nu arbetar intensivt med högsta prioritet för att säkerställa att så få resenärer som möjligt drabbas. Men hon kan inte lova att hela SJ:s trafik kan drivas vidare i deras regi, eftersom det normalt sett tar flera år att etablera ny regional kollektivtrafik.

Påverkar tillväxten

– Vi garanterar att vi ser över alla tillgängliga alternativ och gör vad vi kan för att säkra en tillfredsställande regionaltågstrafik för alla som bor, lever och verkar längs sträckan Stockholm-Uppsala, samtidigt som vi har att tillse att Mälartågs resenärer på övriga linjer fortsatt har ett tillförlitligt utbud av trafik, säger Helena Ekroth.

Hon beskriver förbindelsen Stockholm-Uppsala som en mycket viktig pendlarsträcka som knyter ihop arbetsmarknaden i hela stråket och som därför påverkar städernas tillväxt och Stockholm-Mälarregionen som helhet.​

Det finns också formella hinder för Mälardalstrafik att ta över SJ:s tidtabell, även om det skulle gå att få fram tillräckligt med tåg och personal. Ans​varet för tågtrafiken ligger hos flera olika aktörer, understryker bolaget.

Den slutliga tidtabellen för såväl Stockholm - Uppsala som Mälartågs linjer för 2025 kan presenteras först efter att Trafikverket fattat beslut om 2025 års tågplan senare i september, meddelar tågbolaget.

"En backlash"

David Stenergard, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, beskriver det som "oerhört viktigt" att pendlingskapaciteten mellan Stockholm och Uppsala kan upprätthållas, så att man kan ha en integrerad arbetsmarknad för de båda städerna.

David Stenergard, Stockholms Handelskammare

David Stenergard, Stockholms Handelskammare

Josefine Bäckström

– Vi har jobbat i decennier för att få till fyrspår på den här sträckan för att kunna få mer trafik. Det här blir en backlash för den ambitionen. Vi lägger oss inte i vem som kör trafiken, men det är helt avgörande att frågan blir löst, säger han.

Skälet att SJ lägger ner sin Uppsalapendel är att sträckan inte gått att få lönsam, i konkurrens med de skattefinansierade trafikföretagen Mälardalstrafik och SL.

Mälardalstrafik driver Mälartåg

Mälardalstrafik ägs av regionerna i Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro län och Östergötland.

Mälartåg är den samhällsfinansierade regionaltågstrafiken på fem linjer, som Mälardalstrafik ansvarar för.

Källa: Mälardalstrafik

Mäladalstrafik kanske inte kan ta över all SJ:s tågtrafik till Uppsala, som läggs ner i december.

Mäladalstrafik kanske inte kan ta över all SJ:s tågtrafik till Uppsala, som läggs ner i december.

Mälartåg

Då kan konkurrenten ta över SJ:s Uppsalatåg

Miljontals resenärer påverkas ✔ Inga löften ✔ "En backlash för Stockholms tillväxt" ✔ Så länge dröjer det