Vinsten om efter att laget besegrat bland andra Torino FC och Parma FC.

– De som har vunnit tidigare är europeiska toppklubbar som Juventus, Milan, Inter och Real Madrid. Det här var en enorm insats av vårt lag som bildades för ett halvår sedan, säger huvudtränaren Christopher Leal.

Turneringen i Rimini lockade 32 topplag med spelare födda 2010 och 2011 från Italien och övriga Europa. Sollentuna FK åkte med hela truppen på 25 spelare och alla fick speltid längs vägen fram till seger i cupen.

Finalen blev ett Stockholmsderby då SFK där mötte Spånga IS, och vann med 4–1.

SFK:s målvakt Melker Wall räddar snyggt – och gör skäl för sitt efternamn på engelska ...

SFK:s målvakt Melker Wall räddar snyggt – och gör skäl för sitt efternamn på engelska ...

Hani Khalifa

"Bara toppakademier"

Turneringen är en av de mest prestigefyllda i Europa och skapades 2004 av den forne italienske skyttekungen Igor Protti för att hedra minnet av hans far Flavio.

– Wow, det är verkligen bara toppakademier som vunnit tidigare, säger huvudtränaren Christopher Leal när han synar lagnamnen som är graverade på den enorma bucklan som nu står i SFK:s lokaler på Edsbergs sportfält.

Utöver cupbucklan belönades SFK:s Axel Olsson Siallagan även med en egen trofé som turneringens främste anfallare. Han fick motta priset av Igor Protti, den ende spelare som hittills har vunnit skytteligan i serie A, serie B och serie C i Italien.

– Axel är en fantastisk spelare, men det här är också ett helt fantastiskt lag som alltid lyfter varandra, säger lagledaren Lars Markusson.

Sollentuna FK:s nyligen bildade akademilag för pojkar födda 2010 vann prestigefylld internationell cup i Italein.

Sollentuna FK:s nyligen bildade akademilag för pojkar födda 2010 vann prestigefylld internationell cup i Italein.

Hani Khalifa

Alla från närområdet

Han berättar att laget bildades så sent som i november 2023, av killar från sex olika geografiska SFK-lag.

– Tränarna Christopher Leal och Viktor Sundström har på kort tid uträttat underverk med laget, säger Lars Markusson.

SFK:s akademilag i P14 har hittills aldrig förlorat en cupmatch.

"Ger eko i Europa"

Klubben genomför just nu en certifiering av sin akademiverksamhet för att kunna få räknas som en toppakademi i Sverige. Certifieringen förväntas vara klar i januari 2025.

– Segern i Rimini är ett stort bevis på att vi är på rätt väg. Klubben har en vision över tid att nå högre upp i seriesystemet och att utveckla talanger som spelar i både distriktslag och ungdomslandslag, säger tränaren Christopher Leal.

– Sådana här segrar ger eko i Europa. Torinos akademi kom fram efter finalen och undrade hur vi tränar. Vi får frågor om provspel från utländska talanger och vi har redan fått inbjudningar till flera andra stora turneringar, säger Lars Markusson.