Nu är det klart att fyra tidigare SD-politiker i Värmdös kommunfullmäktige går med i Medborgerlig samling. Partiet beskriver sig själva som liberalkonservativt, andra har beskrivit det som invandringskritiskt och konservativt.

De fyra ledamöterna Thorulf Empfevik, Lise Empfevik, Anita Blikowska Elonen och Timo Elonen har varit politiska vildar sedan de lämnade Sverigedemokraterna i våras.

– Jag är egenföretagare och har varit aktiv i Värmdö kommunfullmäktige sedan 2010. Medborgerlig Samling står för en politik som passar mina värderingar, speciellt vad gäller att hålla i skattepengarna, säger Thorulf Empfevik. 

Han drar flera exempel där han tycker att nuvarande politiska styre i Värmdö kommun slösar med Värmdöbornas skattemedel.

Behåller sina mandat i KF

Medborgerlig samling säger sig vilja ”stoppa skatteslöseriet och samhällsutvecklingen som blir allt mer kollektivistisk”.

– Med Värmdö ser mycket positivt på att förstärka laguppställningen inför valet 2026, säger Fredrik Westin, ordförande i Medborgerlig Samling Värmdö.

Varför lämnade ni SD?

– Det har blivit för toppstyrt och det gör det svårt att driva frågor lokalt. Det var en folkrörelse från början men det är det inte längre. Med Medborgerlig samling är det annorlunda, där kommer vi har mer utrymme att jobba lokalt, säger Thorulf Empfevik.

Av de sju SD-ledamöter som röstades in i Värmdös kommunfullmäktige 2022, är nu två kvar som Sverigedemokrater, en är politisk vilde och fyra officiellt medlemmar i det nya partiet. De behåller trots det sina stolar och mandat att rösta i olika beslut i KF.

– Vi har fått ett förtroende från väljarna och kommer fortsätta kämpa för Värmdöbornas bästa, säger Lise Empfevik.