Med 16 av 17 valdistrikt räknade i Upplands-Bro så klarnar det hur invånarna la sina röster under söndagens val till Europaparlamentet.

Resultatet återspeglar i mångt och mycket det vi så här långt har kunnat se på riksplanet.

Sverigedemokraterna får 15,9 procent av rösterna. Därmed backar partiet med 2,8 procentenheter.

Vänsterpartiet ökar med 4,3 procentenheter till 9,8 procent. Socialdemokraterna är valets största parti, man ökar med 3,6 procentenheter till 25,5 procent. Miljöpartiet ökar med 1,9 procentenheter till 10,8 procent.

Allianspartiernas resultat

Moderaterna blir näst störst i Upplands-Bro och landar på 19,1 procent. Det motsvarar en ökning med 0,2 procentenheter. Övriga tre allianspartier backar. Störst nedgång noteras hos Kristdemokraterna med 4,3 procentenheter. 6,5 procent av Upplands-Broborna röstade på KD. Centerpartiet får 5,6 procent, detta innebär att man backar 2,9 procentenheter sedan föregående val.

Skulle Upplands-Broborna varit ensamma om att avgöra Liberalernas öde i EU hade partiet inte klarat fyraprocentsspärren. Sett till hur rösträkningen ser ut i skrivandets stund så landar partiet på 3,7 procent. Detta motsvarar en tillbakagång med 0,6 procentenheter.

Det preliminära valdeltagandet i Upplands-Bro redovisar att 9 588 personer har röstat. Totalt antal röstberättigade i Upplands-Bro är 21 421 personer. Det motsvarar ett valdeltagande på 44,8 procent.