Miljöpartiet har skrällt i valet till EU-parlamentet och blivit största parti i Stockholms stad med 20,6 procent av rösterna, enligt preliminära siffror. Åsa Lindhagen (MP), klimat- och miljöborgarråd, uttrycker stor glädje och stolthet över resultatet.

– Vi ser det som ett tydligt kvitto på att människor i Sverige, och särskilt i Stockholm, vill ha politiker som tar klimatfrågor på allvar, säger hon.

Lindhagen tror att partiet har tjänat på att positionera sig som en stark motpol till den sittande regeringen.

– Vi har en regering som bedriver politik som ökar utsläppen och människor känner en stor oro kring klimatet. Människor vill känna miljöhopp och framtidstro.

Backar för första gången

Socialdemokraterna hamnar på andra plats i Stockholms stad med 19,5 procent av rösterna, medan Moderaterna landar på tredje plats med 17,3 procent.

Vänsterpartiet gör också ett starkt framträdande, och ökar från 10,63 procent 2019 till 15,2 procent i årets val, vilket placerar dem på fjärde plats.

SD behöver en mer offensiv klimatpolitik, enligt Gabriel Kroon, gruppledare för SD i Stockholms stad.

SD behöver en mer offensiv klimatpolitik, enligt Gabriel Kroon, gruppledare för SD i Stockholms stad.

Eira Desax

För första gången någonsin backar Sverigedemokraterna i ett val. I Stockholms stad minskar deras stöd från 8,13 procent till 7,0 procent.

– Dels är det färre SD-väljare som röstar i EU-valet, dels handlar det om att vi inte varit tillräckligt aktiva i klimatfrågan, vilket vänstern har fångat upp. SD behöver få en mer offensiv klimatpolitik nationellt, säger Gabriel Kroon (SD), gruppledare i Stockholms stad.

Han förklarar att partiet tidigare har pratat om klimat- och miljöfrågor där åtgärder ska ske globalt. Nu måste SD bredda sin klimatpolitik till att omfatta mer lokala satsningar, enligt Kroon.

– Det är det väljarna vill se. Men vilka åtgärder det skulle vara måste partiet ta en ordentlig funderare kring, säger han.

Kroon nämner att expandera koldioxidlagring och se över återvinningsverksamheter som två exempel.

– Vi måste även titta på cykelåtgärder men med en såklart rimlig och sansad syn.

Miljöpartiet blir största partiet i Stockholm

På söndagen gick Sverige till EU-val. I Stockholms län – precis som i resten av landet – skrällde MP och växte, samtidigt som SD backade.

Miljöpartiet har skrällt i valet till EU-parlamentet. I Stockholms stad blir man största parti med 20,6 procent av rösterna, enligt preliminära siffror. I länet så väl som på det nationella planet blir MP det tredje största partiet.

Även Vänsterpartiet går starkt framåt både i huvudstaden och i hela landet. I Stockholms län ökar partiet från 7,7 procent till 11,6 procent.

Backar för första gången

Socialdemokraterna och Liberalerna får också bättre siffror i gårdagens EU-val jämfört med för fem år sedan. M får fler röster på riksplanet, men backar i Stockholm.

Sverigedemokraterna backar för första gången någonsin i ett val. I länet går partiet från 11 procent till 9,6 procent.

Så röstade Stockholms län

Socialdemokraterna: 20,8 % (18,7 %, valet 2019)

Centerpartiet 7,3 % (11,0)

Kristdemokraterna 4,9 % (7,7)

Liberalerna 6,1 % (5,9)

Miljöpartiet de gröna 17,2 % (14,7)

Moderaterna 20,1 % (20,5)

Sverigedemokraterna 9,6 %(11,0)

Vänsterpartiet 11,6 % (7,7)

Övriga partier 2,5 % (2,8)

Källa: Valmyndigheten

Genrebild.

Genrebild.

Most Photos

EU-valet: Miljöpartiet blir störst i Stockholm

Skräller ✔ Valets vinnare och förlorare