I måndags blev det fritt fram att kliva på i bakdörrarna på alla blåbussar i innerstan. Fler biljettkontrollanter ombord ska säkra att fusket inte ökar.

Bakdörrarna öppnas för påstigning på stombusslinjerna 1, 2, 3 och 6. På linje 4 har det varit så sedan hösten 2022 – ett pilotförsök som befunnits framgångsrikt.

– Våra mätningar visar att resenärerna har reagerat väldigt positivt. Man slipper trängas och stå i kö när man ska kliva på och av. Bussförarna upplever också en förbättring av arbetsmiljön genom att de får färre konflikter med resenärer, sa trafikregionrådet Anton Fendert (MP) till Mitt i när dörrarna öppnades.

Fullare bussar

De öppna bakdörrarna på 4:an har förbättrat punktligheten en aning sedan pilotprojektet drog igång, tillsammans med justeringar av tidtabellen. Förra året sade facket att man velat få till det på bland annat 1:an också.

Från bussförarnas håll är man försiktigt positiv till dörröppningen. Förhoppningen är att framkomligheten ökar och att det blir lättare att hålla tidtabellen, samtidigt som kontrollanterna får sköta konflikterna.

Men det innebär samtidigt att bussförarna får sämre koll på vem som faktiskt kliver på.

– Nu har vi kanske lite mindre koll på resenärerna. Vi har gjort en risk- och konsekvensanalys men får se var det landar när vi kört med öppna dörrar ett tag, säger Esmail Zadeh Darrehshourian, busschaufför på Keolis och huvudskyddsombud.

Andra farhågor förarna har är det förändrade linjenätet, som innebär att det kommer blir glesare turer på vissa linjer vilket resulterar i att det blir mer folk på bussarna.

En annan farhåga är hur temperaturen i bussen påverkas av allt öppnande och stängande.

– När det är vinter eller sommar, försvinner värmen eller kylan ut när alla dörrarna öppnas? Det har diskuterats. Om ett tag får vi se bättre vilka för- och nackdelar det blir av det.