– Det handlar om selekterade operationer, alltså sådana som av medicinska skäl kan skjutas fram. Och under sommaren drar vi alltid ner på operationer, så de här patienterna kan få vänta till i höst. Vi får en kö, precis som under pandemin.

Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, säger att han håller tummarna för att konflikten kan lösas snarast.

– Ju längre in i sommaren desto tuffare blir det, med alla semestrar, säger han.

Undantag

Operationer som flyttas fram kan gälla plastikkirurgi, proteser i knän och höfter, handkirurgi.

– Men vi skjuter inte på canceroperationer.

Och ännu har man inte behövt tvinga personal att skjuta på sin semester.

– Det är något vi försöker undvika. Men vi förhandlar med Vårdförbundet om att få undantag från att ta ut personal i strejk, främst för iva-sjuksköterskor och anestesisjuksköterskor.

Konflikt i 12 veckor

Vårdkonflikten inleddes med övertidsblockad och anställningsstopp den 11 april.

Den 4 juni togs omkring 300 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor vid regionens akutsjukhus ut i strejk, och den 11 juni utökades den till att även omfatta personal vid vårdcentraler och närakuter.

Vid sex av länets 11 akuter råder nu minimibemanning, och vid de 11 vårdcentraler där personal tagits ut får man skjuta på besök och fokusera på det mer akuta, enligt Johan Bratt.

Vid S:t Görans sjukhus har ingen personal tagits ut i strejk, men där har "enstaka inställda operationer relaterat till övertidsblockaden" skriver presskommunikatör Anders Persson i ett mejl.

Medling

Vårdförbundet har styvnackat tackat nej till bud från arbetsgivarsidan SKR och Sobona. Nöten att knäcka är fackets krav på arbetstidsförkortning, från 38 timmar och en kvart per vecka till 37 timmar.

Arbetsgivarsidan har gjort vissa eftergifter, främst för dem som jobbar natt, men har sagt blankt nej till en generell arbetstidsförkortning.

Medling pågår mellan parterna.