Sommarlovet står för dörren, men när eleverna på Solfagraskolan (F-6) kommer tillbaka efter lovet är det inte till sin gamla skola. Den ska rivas och byggas om och under tre år ska eleverna gå i paviljonger på Källbrinks IP.

De elever som inte tar sig dit på egen hand får åka skolbuss den fem kilometer långa sträckan.

Mitt i Huddinge berättade i vintras att evakueringen skulle ske redan till sommaren, ett år tidigare än tänkt, eftersom skolan inte beräknades hålla ett år till. Då fanns ingen information kring hur bussningen skulle gå till.

Men nu har föräldrarna fått information och ska välja vilken busstur som barnen ska åka med.

– Det finns ingen flexibilitet över huvud taget. Kommunen lägger över allt ansvar på föräldrarna. Och kommunen står inte för bussar på loven, då det bedrivs fritidsverksamhet, säger Tom Webersink.

Liksom många andra föräldrar är han orolig över hur det ska fungera i praktiken, särskilt på eftermiddagarna.

– Barnen kommer att lämnas på en grusplan. Förseningar i kollektivtrafiken, bilköer eller vad som helst kan ju hända som göra att man blir försenad. Så här på sommaren är det väl okej att vänta, men i december när det är mörkt och kallt är det en helt annan situation, säger Tom Webersink.

Tre turer blev fyra

Föräldrarna informerades först om att det skulle finnas tre turer på eftermiddagarna.

– Tiderna har tagits fram tillsammans med trafikplanerare och lokalsamordnare. De absolut flesta barnen går på fritids. Vi vill ha en kvalitativ verksamhet och därför vill vi inte ha för många turer, det bli för upphugget i verksamheten, säger Elinor Kennerö Tonner, områdeschef för grundskolan i mellersta och nordvästra Huddinge.

Efter kontakt med föräldrar valde kommunen dock att lägga till ytterligare en tur på eftermiddagen, och en morgontur är senarelagd.

"Vi kommer också att ha medarbetare med på bussarna morgon och eftermiddag, vi kommer att prioritera de yngsta eleverna, fram till höstlovet. Då utvärderar vi, för att kunna planera vidare för resten av terminen", skriver Elinor Kennerö Tonner i ett mejl till Mitt i Huddinge.

Att man inte kan välja olika turer olika dagar förklarar hon med att de behöver få in ett underlag för att ha något att utgå från.

Vad händer om pendeln är försenad och man inte hinner fram i tid för att möta sitt barn?

"Man gör som i dag – kontaktar skolan. Om det skulle vara så att barnet redan sitter på bussen kan man ju försöka lösa det med att kontakta en annan förälder, men givetvis kommer vi att göra allt vi kan i en sådan situation", skriver Elinor Kennerö Tonner.