På söndagen gick Sverige till EU-val. Den preliminära rösträkningen är inne och precis som i resten av Stockholm, och landet, är det de rödgröna partierna som går framåt mest i Tyresö.

Enligt den preliminära rösträkningen hade Socialdemokraterna, som fick 23,9 procent av rösterna i Tyresö, den största ökningen och gick fram 2,9 procentenheter.

– Tack till alla som ger oss förtroendet att fortsätta arbeta för demokrati, schyssta jobb och en hållbar miljlöpolitik i Europa, skriver Socialdemokraterna Tyresö på sin Facebooksida.

Utöver det röstade Tyresöborna relativt likt rikssnittet. Moderaterna, förra EU-valets mest populära parti i Tyresö, hamnade tätt bakom Socialdemokraterna med 22,5 procent av rösterna.

Centerpartiet backade mest

Vänsterpartiet ökade näst mest med 2,7 procentenheter och Miljöpartiet gick fram 1,5 procentenheter. Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna backade. Det största fallet stod Centerpartiet för, som backade 3,3 procentenheter.

Tomas Tobé (M) är Europaparlamentariker sedan 2019.

Tomas Tobé (M) är Europaparlamentariker sedan 2019.

EPP, Europaparlamentet

Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé, Tyresöbo, har knackat dörr i kommunen inför valet. Söndagens valresultat innebär att han får sitta kvar en mandatperiod till.

– Det valresultat som väljarna gav oss i går kväll innebär att Moderaterna för andra EU-valet i rad ökar. Och vi gör det när vi samtidigt bär regeringsansvar. För mig säger det något, skriver han på sin Facebooksida efter beskedet.

Färre personer i kommunen gick och röstade i år. Förra EU-valet röstade 61,5 procent och i år var det 58,1 procent. Trots det är det ett högre valdeltagande än snittet för hela Sverige, som låg på 50,7 procent.

Totalt röstade 20 815 personer i kommunen.