När såg du en igelkott sist? Kanske var det länge sedan, för enligt Sveriges lantbruksuniversitets Artdatabanken beräknas antalet igelkottar i Sverige ha minskat med 40 procent på tolv år.

För att få ett hum om hur många igelkottar som finns i landet drog WWF och SLU Artdatabanken igång igelkottsveckan mellan 12 och 18 augusti, då allmänheten kunde rapportera in om de sett en igelkott.

– Vi fick in över 42 000 rapporter! Engagemanget är över förväntan, säger Jessica Ångström som är artexpert på WWF.

Skåne till Gällivare

Många observationer har gjorts i Skåne och även från så högt norrut som Gällivare.

Det är dock ännu för tidigt att dra några tvärsäkra slutsatser från observationerna eller säga något om det lokala igelkottsläget i Stockholms län, menar Jessica Ångström.

Rapporterna som kommit in under veckan gäller både levande och döda igelkottar, samt när ingen igelkott setts till. De kan också vara så att samma igelkott kan ha setts flera gånger.

40 i Ekerö kommun

På en karta över observationer går det att se att det i Ekerö kommun har en del rapporter kommit in om levande igelkottar – två från längst ut på Munsö, en i Skytteholmstrakten och 37 stycken runt Närlunda, Träkvista och Skärvik.

En som sett en igelkott är Ekeröbon Linnéa Hemmingsson.

– Jag har hållit lite utkik och tänkt på att det är synd att det finns så få igelkottar. Så jag blev så glad när jag träffade på en.

Det var en kväll i början av augusti som hon i ögonvrån såg något som rörde sig i trädgården. När hon tittade dit såg hon en igelkott som sprang över gräsmattan.

Bland jordgubbarna

– Jag gick närmare och tittade på den en stund när den krafsade runt under jordgubbsplantorna. Men sedan gick jag därifrån en kort stund och när jag kom tillbaka var den borta.

Hennes villaträdgård i Knalleborg har inte medvetet gjorts igelkottsvänlig.

– Men vi har inte jätteprydligt utan det finns lite rishögar här och där och den kan igelkotten nog gilla.