Precis som det senaste riksdagsvalet blev EU-valet en stor vänsterframgång i Farsta. Mitt i har gått igenom det preliminära röstresultatet i valkretsen Östra söderort, och brutit ut rösterna för de 39 distrikt som tillsammans utgör Farsta stadsdelsområde – från Sköndal till Fagersjö och från Svedmyra till Larsboda.

Socialdemokraterna gick visserligen bara marginellt framåt jämfört med EU-valet 2019. Men de är alltjämt det parti som har störst stöd i Farsta stadsdelsområde med drygt 23 procent av rösterna.

Tätt bakom skuggar Vänsterpartiet med 21,6 procent. Ökningen med nästan sju procentenheter gör dem till valets stora lokala vinnare.

– Att vi gått framåt tror jag beror på att vi har lyft frågor som är viktiga för människor, som klimat, jämlikhet och kriget i Gaza. Vi har kampanjat på många olika sätt. Jag tror verkligen vi har nått ut, säger Laura Roselli, vänsterpartist och ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.

Laura Roselli (V), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd, gläds åt sitt partis valframgång.

Laura Roselli (V), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd, gläds åt sitt partis valframgång.

Mattias Kamgren

MP ryckte upp sig

Bra gick det även för Miljöpartiet, som ju gjorde ett katastrofval i senaste riksdagsvalet då de inte ens nådde 7 procent i Östra söderort.

EU-val tycks väcka klimatengagemanget på ett annat sätt. 2019 fick MP över 17 procent i Farsta och nu ökade de till 20,7 procent.

– Jag tror folk blivit mer medvetna om hur viktigt klimatet är. Jag har märkt en helt annan attityd nu än inför valet 2022. Det har varit många bra samtal, säger MP:s gruppledare i Farsta, Lisa Carlbom, som knackade dörr i området inför valet.

Även om detta var ett EU-val lyfter hon också fram ett par lokala satsningar, som hon tror kan ha påverkat väljarna:

– Vi har ett pågående åtgärdsprogram för Magelungen och Majroskogen ska bli naturreservat.

Förlorare till höger

Finns det vinnare måste det rent matematiskt också finnas förlorare. SD och Centern backade båda med nästan tre procentenheter jämfört med förra EU-valet och var de som förlorade flest röster från Farsta.

Faktum är att samtliga partier i Tidösamarbetet gick bakåt. Om Farstaborna hade fått bestämma hade varken Liberalerna eller KD klarat spärren på fyra procent.

Många distrikt med få röstande

Precis som det brukar var det stora skillnader i valdeltagande mellan olika distrikt. 75,2 procent röstade i Olympiaområdet i Tallkrogen och över 73 procent i Norra Sköndal. I flera distrikt i Farsta och Farsta strand var deltagandet knappt över 40 procent. Allra lägst var det i Fagersjö inre, där bara 37,2 procent tog chansen att rösta. Alla siffror är preliminära.