Robin Delselius har bagarblod i ådrorna. Morfar Jan Delselius öppnade det första Delselius konditori i centrala Gustavsberg 1986. 

Som tolvåring började Robin Delselius hjälpa till på Systrarna Delselius i Grisslinge som drevs av hans mamma och moster.

Han öppnade sitt första bageri på Södermalm 2016, fortsatte till Kvarnholmen och Gamla Enskede 2018, Sickla 2021 och tog över Systrarna Delselius i Grisslinge 2022.

2020 vann bageriet på Söder DN:s Gulddraken för Stockholms bästa kafé och 2022 prisades Robin Delselius som årets företagare i bageribranschen. 

Robin Delselius hyllades som årets företagare i bageribranschen 2022.

Robin Delselius hyllades som årets företagare i bageribranschen 2022.

Förlängd rekonstruktion tre gånger

Men på senare år har hans bagerier haft det allt tuffare ekonomiskt.

Under 2022 gjorde hans sju bolag tillsammans en förlust på drygt 7 miljoner kronor. Fjolåret var ännu tyngre: minus 13,5 miljoner kronor.

Sedan den 20 december har han försökt att rädda sina bagerier på Kvarnholmen – som bakar alla bröd och sötsaker – och i Grisslinge – som lagar all mat – undan konkurs.

Han har skrivit till Stockholms och Nacka tingsrätter att hans bolag har drabbats hårt när priser på vetemjöl, kyckling, räkor, fisk och grönsaker har ökat med mellan 10 och 50 procent efter krigsutbrottet i Ukraina. Samtidigt har elpriser och hyror skenat och färre kunder handlat.

För att tackla situtationen har Robin Delselius höjt priserna, avskedat flera personer och tagit på sig fler arbetsuppgifter. På Kvarnholmen jobbar han numera tre dagar i veckan i produktionen.

”För att reducera lönekostnader, effektivisera processer och utbilda kollegor vilket har resulterat 20 procent nedgång av antalet timmar i butik”, har han skrivit tidigare till tingsrätten.

Tre gånger i år har han begärt förlängd företagsrekonstruktion och fått det beviljat av Nacka tingsrätt och Stockholms tingsrätt.

Robin Delselius bageri på Kvarnholmen bakar allt bröd till övriga butiker. Nu försöker han rädda det undan konkurs.

Robin Delselius bageri på Kvarnholmen bakar allt bröd till övriga butiker. Nu försöker han rädda det undan konkurs.

Johan Kristensen

”Ska kunna överleva”

Nu har rekonstruktören, advokat Lars Lundberg, en plan för hur företagen ska rekonstrueras.

Domstolarna avgör om planen håller och bolagen undgår konkurs. Den 11 oktober avgör Stockholms tingsrätt om bageriet på Kvarnholmen överlever. Den 17 oktober avgör Nacka tingsrätt ödet för bageriet i Grisslinge.

Lars Lundberg är hoppfull.

– Om inget går snett de sista veckorna ska det här snart vara i mål. Jag har fått klartecken från en stor andel av fordringsägarna. Men 100 procent säker kan man aldrig vara.

Hur ser bolagens framtid ut?

– Mitt framlagda planförslag som ska röstas om i tingsrätterna inbegriper en prognos som menar att bolagen har möjlighet att betala den del av de gamla skulderna som enligt förslaget ska betalas. Prognosen framåt är att företagen ska kunna överleva även efter rekonstruktionen.

Mitt i har sökt Robin Delselius för en kommentar.