Olle Olssons hus är inklätt i tält, därunder håller fasaden på att skrapas inför nya lager färg.

– När jag berättade för en barngrupp här att huset skulle målas om ropade alla "neeej", säger kulturpedagogen Nina Nykvist som snabbt kunde lugna sina besökare.

– Det blir turkost, självklart. När det är färdigt kommer det nog att lysa ännu mer än tidigare. Men det gjorde också originalfärgen när huset målades på 60-talet i protest mot att Hagalund sågs som något fult, en plats att skämmas för att bo i.

Förutom att måla ska tak och fönster restaureras. Under renoveringstiden håller museet stängt. Nyinvigning sker den 20 oktober. Men Nina Nykvist tycker att man ska komma förbi ändå.

Nina Nykvist utanför Lilla galleriet som under renoveringstiden håller öppet två dagar i veckan med fika och konst.

Nina Nykvist utanför Lilla galleriet som under renoveringstiden håller öppet två dagar i veckan med fika och konst.

Anna Wachenfeldt

– Man kan låna bouleklot och käpphästar, slå sig ned vid borden. Gården är alltid öppen.

Drejning dröjer

En del verksamhet kommer att vara igång i väntan på att Olles hus blir klart. Lilla Galleriet håller öppet med minikafé och en utställning om gamla Hagalund på onsdagar och söndagar (och på Hagalundsdagen den 31 augusti).

I Sadelmakare Öbergs hus är planen onsdagsöppet i den museilägenhet som visar livet i hos välbeställda familjen Öberg på 1920-talet.

En trappa ned, i keramikverkstaden, väntar invändig renovering varför säsongens kurser och drop in-drejning skjuts upp till oktober.