Mitt i har rapporterat om skolnämndens ändringsbudget. Enligt en preliminär fördelning, som utgår från skolans socioekonomiska status, får Tallbackaskolan 2,6 miljoner extra i höst. Mest i kommunen per elev.

Pengarna behövs, anser rektorn Jonas Lindgren.

– Det gör skillnad, absolut. Det är också väldigt tydligt att det handlar om just måluppfyllelsen, och då främst att öka behörigheten till gymnasiet. Det är en inriktning jag delar. Vi kommer främst att stötta de elever som går i nian med hjälp av de här pengarna men stödet för yngre elever kommer också att öka.

Andelen obehöriga bland de nior som lämnade Tallbackaskolan i våras var 24 procent.

Skolan har blivit socioekonomiskt svagare med åren, säger Jonas Lindgren.

– Vi har tagit emot väldigt många nyanlända som har svenska som andraspråk som många inte fått betyg i. Sen har vi en blandad skara elever med olika utmaningar, det kan vara problematisk skolfrånvaro, olika former av diagnoser eller elever som behöver mer lugn än vad det kan vara i en klass om 30. 

– Det är ju det fina, att alla slags elever går hos oss på Tallbackaskolan. Men också utmanande att ge rätt stöd.

Vad lägger du extrapengarna på?

– Vi anställer specialpedagog och utvecklar skolans särskilda stöd och särskilda undervisningsgrupp. 

Räcker pengarna för att höja resultaten?

– Det återstår att se. Sen är inte pengar hela lösningen. Vi kommer att fokusera extra på att hitta rätt stöd snabbt och göra tätare avstämningar kring elever som vi ser riskerar bli obehöriga.