Det nalkas festivalhelg i Haninge och först ut är Trädgårdsrocken i Tungelsta 10 augusti. I över 25 år Kulturföreningen Musikcentralen bjudit in till en heldag med rock.

I fjol var det debut för Barnens Trädgårdsrock för de yngre besökarna, och det fortsätter i år där det blir både musik och aktiviteter. Sedan är det 11 akter på schemat, något fler än vad de brukar ha.

Victor Ekvall från Musikcentralen är extra pepp på att punk-rockbandet Världen brinner kommer och spelar i år.

– De är riktigt på gång uppåt. De ska man absolut ta en titt på, säger han.

Victor Ekvall från Kulturföreningen Musikcentralen berättar att Barnens Trädgårdsrock i fjol var en succé och fortsätter i år. Arkivbild.

Victor Ekvall från Kulturföreningen Musikcentralen berättar att Barnens Trädgårdsrock i fjol var en succé och fortsätter i år. Arkivbild.

Angie Gray

Något nytt, och inte fullt lika roligt för dem, är att polisen har meddelat väskförbud för festivalen. Eftersom besökare får ta med sig egen mat och dryck till festivalen har det ställt till det för dem.

– Vi har redan haft det tufft så det är tråkigt och går tyvärr inte att överklaga. Vi vill ju att det ska vara öppet och att alla ska komma och gå som de vill, vi gör ju inte det här för att gå med vinst, säger han.

För att underlätta har man lagt upp tydliga listor i sina sociala medier så alla ska veta vad som gäller.

– Så länge man är kreativ så går det. Vi är lite sugna på att ha en tävling för den mest kreativa lösningen.

Reggea på Rudan

Dagen därpå är det dags för en helt ny festival. Reggae på Rudan arrangeras av Mighty Two Crew & Svensk Reggae tillsammans med kommunen. Jesper Leckremo från Svensk reggae driver flera reggaekvällar sedan tidigare i Haninge men det blir första festivalen.

– Vi har en långtgående tanke med festivalen. Reggaen har blivit bortglömd, det vill vi ändra på, säger han.

De fokuserar särskilt på att barn ska få ta del av reggae och festivalen är gratis och öppen för alla åldrar. Det blir både DJs och artister på scenen. På och nedanför scenen kommer man även kunna träffa och umgås med alla som uppträder.

Jesper Leckremo och Mikey Dan arrangerar för första gången Reggae på Rudan.

Jesper Leckremo och Mikey Dan arrangerar för första gången Reggae på Rudan.

Tracy Leckremo

– Vi bjuder in och vill minska avståndet mellan DJ, artister och besökare.

Responsen har redan varit positiv och många har redan sagt att de kommer.

– Vi kör hela vägen in i kaklet, oavsett hur många det blir som kommer. Men vi hoppas får fint väder så man kan bada också, säger han.

Flera artister, som Inah, Oh Annie, Angelica Mava & Memo, har Haningekopplingar.

– Jag tycker alla akter, stora som små, är lika viktiga. Jag vill lyfta hela dagen, kom och var med och dela glädje, musik och dans, säger han.