Nazira och hennes man Bahityar lämnar sitt hem i Uzbekistan i ett försök att ge sina barn ett säkrare liv i Sverige och Tensta.

De får jobb, bygger sitt hem, lär känna grannar och skapar en gemenskap i sitt kvarter, där de trivs bra. De tycker att den mediala bilden av Tensta är orättvis – området är ju fantastiskt.

En kväll händer dock något som vänder upp och ner på allt, när Nazira, hennes man Bahityar och deras två barn utsätts för pistolhot på parkeringen utanför sitt hem. Nazira reagerar med ilska, medan hennes man och barn blir rädda. De vill flytta, men det vill inte Nazira. Tensta är ju deras hem, ska andra verkligen få förstöra för familjen.

Och tänk om alla människor bara flyttar, vem kan då göra skillnad?

Om alla bara drar visas på hemmaplan i Tensta för första gången.

Om alla bara drar visas på hemmaplan i Tensta för första gången.

Tensta konsthall

Hemmapremiär

I mars tidigare i år hade filmen om Nazira, hennes vardag med familjen och hennes undersökning om Tensta premiär.

I filmen, som är skapad av Karin Wegsjö och Nazira Abzalova, träffar Nazira folk som bott i Tensta sedan det byggdes. Hon träffar politiker, hon träffar gamla brottslingar, hon träffar grannar – gemensam nämnare är att de alla har någon slags relation till området.

Hon undersöker frågan: Vem tar ansvaret för situationen i våra förorter – och vad ska vi göra?

"Om alla bara drar" har redan vunnit Angelospriset vid Göteborgs Filmfestival samt pris för bästa film på Tempo Dokumentärfestival tidigare i år.

Nu visas den för första gången på hemmaplan, när Tensta konsthall arrangerar visning, följt av ett samtal med filmskaparna själva, samt några medverkande.

– Det känns väldigt fint att få visa Karin och Naziras berörande film om livet i Tensta, som diskuterar frågor om hem. Om alla bara drar är ett vackert porträtt av ett hem som bjuder in till samtal om staden och dess tillgänglighet, säger Wasim Harwill, kommunikatör på Tensta konsthall, i ett pressmeddelande.