Våren 2022 stängde Postnords företagscenter på Lilla Nygatan i Gamla stan. Anledningen var att fastigheten, som även huserar Postmuseum, var i dåligt skick och behövde renoveras.

Det var mer slitet än väntat så arbetet drog ut på tiden. Även nyöppningen av företagscentret sköts flera gånger på framtiden.

I september kom beskedet att det inte kommer att öppna igen i Gamla stan.

– När vi gjort en analys har vi under en längre tid sett att kundunderlaget är för lågt, skriver Anders Porelius, presschef vid Postnord, i ett mejl.

Katarina Malmgren är ordförande i Gamla stans företagarförening och driver även Kompani Kolibri på Köpmangatan.

Katarina Malmgren är ordförande i Gamla stans företagarförening och driver även Kompani Kolibri på Köpmangatan.

Pekka Pääkkö

Risk för mer trafik

Nyheten har inte fallit i god jord hos företagare i stadsdelen.

– Det är synd, tycker vi. Det här driver ju snarare på trafiken, stick i stäv med ambitionerna att Gamla stan ska vara så bilfri som möjligt, säger Katarina Malmgren, ordförande i Gamla stans företagarförening.

Hon menar att företagare gått över till andra leverantörer och behöver använda tjänster som innebär hämtning och lämning vid butikerna och lokalerna inne i Gamla stan.

De som fortfarande vill använda sig av Postnord hänvisas fortsatt till centret på Regeringsgatan, vilket de gjort sedan 2022.

Anders Porelius, pressansvarig vid Postnord.

Anders Porelius, pressansvarig vid Postnord.

Christopher Hunt

"Affärsmässiga grunder"

Flera företagare i Gamla stan har väntat länge på att centret ska öppna igen, menar Katarina Malmgren.

Hur ser ni på det?

– Vi har tagit beslutet på affärsmässiga grunder, skriver Anders Porelius.

Enligt honom har införandet av stadsmiljözonen i Gamla stan – som inneburit begränsad biltrafik i stadsdelen – inte spelat in i beslutet.

Centret på Regeringsgatan ligger inom vad som vid årsskiftet ska bli en miljözon klass 3, vilket betyder att i princip bara elfordon tillåts där.

Ser ni någon risk för att det kan försvåra leveranser till eller från adressen, för er eller för kunder?

– Vi ser inga risker för att det ska försvåra våra leveranser till eller ifrån adressen. Vi erbjuder även utkörning av post till våra företagskunder samt utkörning av paket, skriver Anders Porelius.