Det är lugnt i Skärmholmens centrum när kommunpolis Martin Hämmerli och Sofia Höglund, gruppchef för Skärholmspolisen, promenerar genom gallerian.

Här brukar de normalt sett samarbeta med ordningsvakterna i galleriorna i Skärholmen, Vårberg och Liljeholmen men också SL:s ordningsvakter samt stadens mobila ordningsvakter. 

Pilotprojekt pågår

Och snart kan vakterna i området bli fler.

Just nu pågår ett pilotprojekt som innebär att Skärholmspolisen nästa år kan få sex till tio egna ordningsvakter. 

Både Sofia Ölund och Martin Hämmerli är förväntansfulla. 

– Vi är väldigt positiva till det här och ser fram emot det med spänning. Det behövs nytänkande, säger Martin Hämmerli.

Vilken skillnad skulle det göra för er att få egna polisanställda ordningsvakter?

– I dag får polisen lägga mycket tid på ordningsstörningar. Vi skulle kunna nyttja ordningsvakterna till det så får polisen mer tid till uppsökande av brottslig verksamhet och kan exempelvis jobba mer offensivt mot nätverkskriminella eller mot våld i nära relationer, säger Sofia Ölund. 

Ska vara säkerhetsklassade

Om polisen får egna vakter ska de vara säkerhetsklassade och ha genomgått en djupare kontroll jämfört med andra vakter. De måste exempelvis genomgå registerkontroller, uppfylla olika typer av säkerhetskrav och genomgå intervjuer om sitt privatliv, historia och eventuella kopplingar till andra personer.

– Det är för att utröna deras lojalitet och sårbarhet. Om det finns någon risk för att andra kan påverka dem eller har något som de kan utnyttja mot dem för att pressa dem på information, säger Sofia Ölund.

Att vakterna är säkerhetsklassade innebär också att polisen kommer att kunna dela mer information med vakterna om sådant som pågår i området. Och att det går fortare för informationen att nå fram.

Tryggheten ska öka

Förhoppningen är också att de egna vakterna ska skapa en större trygghet i Skärholmens polisområde rent generellt.

Enligt Martin Hämmerli och Sofia Ölund känner många sig otrygga när stora ungdomsgäng samlas på olika platser.

Det kan exempelvis handla om att boende har sett att ett stort ungdomsgäng hänger i ett centrum, då kan de meddela polisen som ser till att de egna vakterna åker dit.

– Vi vet ju inte om något skulle ha hänt om vi inte hade gjort det, men vi vill tro att vi förhindrar att saker händer, säger Sofia Ölund. 

Tror att fler poliser kan lockas

Redan nu är det svårt att locka poliser till Stockholmsområdet, men både Martin Hämmerli och Sofia Ölund tror den här satsningen kan få fler att upptäcka yrket.

De betonar också att polisens ordningsvakter inte ska ersätta befintliga ordningsvakter i olika centrum eller t-bana utan ska vara ett extra tillskott.