En skattesänkning på 50 öre per intjänad hundralapp innebär i snitt drygt 2 990 kronor mer i fickan om året för öborna. Men också 110 miljoner i minskade skatteintäkter för Lidingö stad. Det är en av de förändringar staden hoppas genomföra inför budget 2025.

Man planerar också, till skillnad från i årets budget, att räkna upp anslagen till nämnderna för att möta kostnads- och löneökningar.

– Det här är en generös budget ur alla perspektiv. Full uppräkning samtidigt som vi sänker skatten, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

– Skatten kan sänkas 1 januari nästa år. Sedan kan det hända att förutsättningarna ändras, med exempelvis högre eller lägre skatteintäkter. I november antar vi den slutgiltiga budgeten.

Hur troligt är det att den genomförs?

– Om allt är som det är nu kommer skatten att sänkas.

Oppositionen på Lidingö menar dock att man behöver ha neddragningarna som varit 2024 i åtanke när man tittar på budgetdirektivet.

Kompenserar inte

Gruppledaren Suzanne Liljegren (L) säger att staden låtit bli att täcka kostnads- och löneökningar för 2024, trots att det funnits pengar.

– Svältkuren som pågår i verksamheterna sker helt i onödan, säger hon.

– Grundskolorna har sammantaget ett underskott på 1,5 miljoner. Man har lagt ner förskolan Nattugglan för att spara pengar och tagit bort sex halvtidstjänster på fritidsgårdarna vilket resulterat i sämre öppettider, säger hon.

I nuläget är hon därför skeptisk till skattesänkningar.

– Först måste vi åtgärda den här ansträngda situationen. 110 miljoner kronor i minskade skatteintäkter är mycket pengar.

Enligt Daniel Källenfors har det dock aldrig rört sig om någon svält.

– Vi ser inga tecken på att det varit för lite pengar i verksamheterna, där har vi väldigt bra kvalitet. När ekonomin nu har förbättrats tycker vi att det är rimligt att man får full uppräkning i verksamheterna och samtidigt ger Lidingöborna möjlighet att bestämma mer över sina egna liv.

– Underskotten i skolan beror på färre elever än väntat. Det kommer vi komma till rätta med under året.Och självklart ska de som behöver hjälp få det av kommunen. Det är naturligt att man gör en bedömning kring det.