– Det är jättespännande, men det gäller att hänga med pingiståget, för det går inte så ofta. Senast var när J-O Waldner tog OS-guld 1992, säger Peter Alvå, huvudansvarig ungdomstränare i IFK Österåkers BTK (bordtennisklubb).

– Jag tycker inte att jag gjort annat än registrera nya medlemmar de senaste två-tre veckorna.

Många nya ungdomar

Efter en vanlig sommar brukar klubben normalt tappa 30-40 medlemmar och landa på 210-220 medlemmar. Nu, efter pingisframgångarna i sommar-OS i Paris, har klubben tvärtom växt.

Peter Alvå, kanslist och huvudansvarig ungdomstränare på IFK Österåkers BTK.

Peter Alvå, kanslist och huvudansvarig ungdomstränare på IFK Österåkers BTK.

– I dag står vi på 365 medlemmar varav 220 ungdomar. På ungdomssidan är vi nästan tre gånger så stora som efter en normal sommar, säger Peter Alvå.

Till skillnad mot många andra pingisföreningar har IFK Österåkers BTK dessutom goda förutsättningar att växa.

– Det som är kul är att vi är väl förberedda. För många andra klubbar tror jag att det kan komma lite som en chock, säger Peter Alvå och berättar att IFK Österåkers BTK flyttade från sina tidigare lokaler i Söra sim- och idrottsthall 2022. Där hade man sju bord och kunde ha träningar tre gånger i veckan.

Numera håller föreningen till i Österåkers multiarena med 17 bord, eller som mest 24, och kan ha träningar veckans alla dagar.

Vill ha fler tjejer

Kruxet är i stället att hitta ledare till verksamheten.

– Ja så är det, men så var det tidigare också. Vi jobbar intensivt med det, säger Peter Alvå.

Han efterlyser också fler tjejer till sporten och berättar att klubben därför startat en särskild tjejgrupp för den som inte vill spela mixat.

Även i Vaxholm rapporterar man om ett ökat intresse för bordtennis. Någon lokal pingisklubb finns inte. Däremot har Vaxholms tennisklubb ett bordtennisbord som man köpte in för några år sedan för de som ville värma upp lite innan tennisen.

De senaste fem-sex veckorna har bordet bokats 20 gånger, jämfört med 19 gånger under årets första sex månader, berättar föreningens ordförande John Parkinson.

– Det är kul att det utnyttjas och att det kommer folk till hallen. Och så kanske de provar på tennis också.

För den som vill spela går tennisklubbens bord att boka via nättjänsten MATCHi.