Tristan, 11, kan inte säga vad som är fel. Men hans djupa och långa andetag vittnar om att något inte står rätt till. Plötsligt rasslar det till. Tristans djupa skall bleknar i jämförelse med hans mörka hosta.

Veterinären har konstaterat att Willy och Eva Nowaks familjekamrat har bronkit.

Hostan började visa sig för snart fyra år sedan – när brandröken låg som tjockast över deras hus.

– Vi kommer aldrig kunna bevisa att det är röken som är anledningen, men vad annars skulle det vara? Det började ju då, säger Willy Nowak.

Paret Nowak minns branden som rasade i det nu sandtäckta sopberget som ligger bara några hundra meter från deras hus. Det var en tid när de fick hämta dricksvatten på en mack i Tumba för vattnet i deras brunn var så förorenat att det inte gick att dricka. Ljudet av luftrenaren ekade då dygnet runt och gasmasker var norm snarare än undantag.

– Men Tristan kunde inte ha gasmask, konstaterar Eva Nowak.

Rök i tre månader

Branden i Kagghamrahögen blossade upp i december 2020. I tre månader spred sig röken över hela Stockholm innan beslutet togs att branden skulle täckas med sand för att dämpa rökspridningen. Branden rasade fortfarande under sanden.

Nu pågår rättegången mot elva personer som på olika sätt misstänks ha varit involverade i Think Pink, företaget som ska ha dumpat soporna i Botkyrka. Fem av dem står åtalade för grovt miljöbrott, en för medhjälp till grovt miljöbrott och de övriga fem har åtalats för miljöbrott av normalgraden.

Rättegången, som förväntas pågå till mitten på nästa år, har beskrivits som det största miljömålet i svensk historia. De åtalade nekar till brott.

Ingen vet vad som döljer sig under sanden. Först var det för varmt för att undersöka högen, men i julas konstaterade Botkyrka kommun att temperaturen var runt 20-gradersstrecket. Nu väntar kommunen på ett bidrag från Naturvårdsverket för att börja undersöka vad som finns i högen. Först därefter kan kommunen ta ett beslut om högens framtid.

Kommunalrådet Stina Lundgren (M) satt i opposition när branden rasade. Då var hon tydlig: högen måste bort. Nu låter det annorlunda sedan hennes parti kom till makten i kommunen i höstas och hon blev ordförande i kommunstyrelsen.

– När man sitter i styret har man mer fakta och information än vad man har när man sitter i opposition. Det här är det största miljöbrottet i svensk historia och vi måste ta reda på vad som finns där för att veta hur vi bäst ska hantera problemet, säger hon.

Botkyrka kommun har tidigare uppskattat att forsla bort högen kommer att kosta 400 miljoner kronor. Ambitionen från kommunen är att så lite som möjligt av efterspelet ska bekostas av skattebetalarna.

Skönt med slut

Botkyrka kommun har begärt ett skadestånd på 125 miljoner kronor från de åtalade. Paret Nowak har begärt 19 000 kronor. Dels för den luftrenare som de fick köpa in när brandröken var som tätast och dels för att de fick tömma och bygga om brunnen, så att de skulle kunna dricka sitt eget vatten igen.

– Men jag tror inte att vi får något tillbaka, säger Eva Nowak.

– Listan på skadestånd är lång, och vi har säkert hamnat längst ner, fyller Willy Nowak i.

Men det viktigaste för paret Nowak är inte pengarna. Det är att rättegången landar i en fällande dom. Det vore viktigt för hela Sverige, tycker de.

– Man kan inte göra som de har gjort utan att bli straffad. Det vore som att säga till hela Sverige att det inte är någon idé med att försöka stoppa sådant här, säger Eva Nowak och fortsätter.

– Men det ska bli skönt att det här får ett slut.