I 40 år har Tyresö kvinno- och tjejjour drivit ett skyddat boende i kommunen. Genom åren har en mängd kvinnor och barn i farliga situationer, utsatta för våld och hot, fått en fristad där.

Sedan en tid tillbaka har det skyddade boendets framtid varit oviss. Pengarna för att driva det kommer från placeringar genom andra kommuners socialtjänst, men sedan förra året väljer allt fler kommuner att gå till privata aktörer som har vunnit en upphandling.

Och i april ändrades lagen. Nu krävs det tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att få bedriva ett skyddat boende, vilket Tyresö kvinno- och tjejjour har ansökt om.

– Vi har gjort det här i 40 år. Sen vet vi inte om de tycker att vi duger så just nu står allt lite still, säger Anna-Maria Yasdani, ordförande för kvinnojouren.

När en kvinna kommer till det skyddade boendet får hon en liten handbok, med information om mäns våld mot kvinnor. Barn får en annan bok.

När en kvinna kommer till det skyddade boendet får hon en liten handbok, med information om mäns våld mot kvinnor. Barn får en annan bok.

Maja Johansson

Hon vet inte hur lång tid det tar för Ivo att behandla ansökan, men om de inte får tillståndet kommer de förmodligen behöva lägga ner det skyddade boendet. Som ideell förening har vi inget vinstintresse men måste täcka våra kostnader med det vi får för de kvinnor som placeras hos oss.

Håller tummarna

Enligt Anna-Maria Yasdani är det bra att Ivo säkerställer kompetensen i de skyddade boendena. Men att många av deras jourkvinnor, vissa med så mycket som 40 års erfarenhet kommer försvinna från föreningen, om de måste stänga.

– Det är många som brinner för att hjälpa till i det skyddade boendet. Om vi behöver stänga kommer det inte bli att vi startar upp igen inom en snar framtid, det är för mycket jobb.

Trots den ovissa framtiden för det skyddade boendet, kommer föreningen fortsätta med samtalsverksamheten, jourtelefonen och utbildningsarbetet fortsätta som vanligt. Under tiden de väntar på beskedet tar de emot placeringar.