På måndag bänkar sig 723 förstaårselever på Fredrika Bremergymnasiet i Handen. Det är nämligen så många som har fått en plats på Haninges största gymnasieskola till hösten – drygt 50 färre än i fjol.

Men rektorerna på Fredrika Bremergymnasiet hänger knappast läpp för det. Faktum är att söktrycket var betydligt större i år jämfört med i fjol. Reservlistan ringlar sig lång med 393 elever som väntar på att någon annan ska avsäga sig sin plats på skolan.

Skolan har jobbat aktivt med sin marknadsföring som öppet hus och prova på-dagar, berättar en av skolans två rektorer, Marie Jonsson.

– Det allra viktigaste är att vi har en välfungerande verksamhet och välfungerande vardag för våra elever. De är våra bästa ambassadörer för vår skola och om våra elever trivs, mår bra och når sina mål så vill elever också börja på Fredrika Bremergymnasiet, säger hon.

Färre söker yrkesprogrammen

Det mest populära programmet på skolan var ekonomilinjen med inriktning på eget företagande. 64 elever antogs och 77 står i kö.

Mindre populärt var de yrkesförberedande programmen som stod för 17 av skolans 28 lediga platser. Att fler väljer bort yrkesförberedande program till fördel för högskoleförberedande är en trend som också syns nationellt.

Men det ljusnar i yrkestunneln.

I år var andelen elever som valde yrkesprogram den högsta på tio år i landet, enligt Svenskt näringsliv. Men de menar att yrkeseleverna behöver bli ännu fler.

Hur ska ni locka fler elever att söka de yrkesförberedande programmen framöver?

– Vi jobbar tidigt mot studie- och yrkesvägledarna på grundskolorna för att eleverna ska få upp ögonen för yrkesprogrammen så tidigt som möjligt, säger Gustav Johansson, också rektor vid Fredrika Bremergymnasiet.

Sedan ett år tillbaka ingår högskolebehörighet i alla yrkesprogram. Det kan ha också ha bidragit till att fler har sökt till dessa program, tror Gustav Johansson.

–  Alla yrkesprogram möjliggör även grundläggande högskolebehörighet men eleven kan välja bort det om den önskar. Detta kan göra att fler elever väljer yrkesprogram då fler valmöjligheter finns efter studierna sett till både arbetsmarknad och fortsatta studier, säger han.