Tallbohov och Sångvägen i Jakobsberg, Veddesta handelsplats och Arrendevägen i Viksjö. Det är alla nya platser där Järfällaborna kan förvänta sig att se kommunens ordningsvakter framöver. Dessutom får de nu även bevaka bad- och idrottsplatser vid behov.

– Vi har haft ordningsvakter i Jakobsbergs centrum sedan 2018 och de har i samverkan med polisen varit helt avgörande för att få bort den öppna drogscenen som fanns där. Men när man får bukt med problem på ett ställe så flyttar det ofta på sig. Till exempel när vi fick upp kameror vid stationsområdet så flyttade det snabbt till Viksjö och i perioder har det varit stökigt i Kallhäll, säger kommunalrådet Emma Feldman (M).

Lång kamp över

Emma Feldman har dubbla anledningar att vara nöjd. Sedan ett par veckor tillbaka är hon tillbaka vid makten, då Moderaterna gick samman med Socialdemokraterna i ett oväntat majoritetsstyre. Och nu får kommunen dessutom igenom delar av det de jobbat för sedan hon senast styrde.

Emma Feldman (M) pekar på ordningsvakterna som en stor anledning till att den öppna drogscenen i Jakobsbergs centrum försvunnit.

Emma Feldman (M) pekar på ordningsvakterna som en stor anledning till att den öppna drogscenen i Jakobsbergs centrum försvunnit.

Erik Lejdelin

En ny lag som trädde i kraft den 1 januari 2024 har möjliggjort detta. Den gör det enklare att få tillstånd av Polismyndigheten, även för förebyggande trygghetsarbete. Tidigare fick man oftast avslag, eftersom brottsstatistiken styrde.

11 miljoner kronor

I dag patrullerar sex ordningsvakter i de lokala centrumen i Jakobsberg, Viksjö och Kallhäll. De hyrs in från säkerhetsföretaget Avarn till en kostnad av 11 miljoner kronor årligen.

Även om bevakningsområdet nu växer finns det än så länge inga beslut om att anställa fler ordningsvakter.

– Det är ytterst en budgetfråga, så det får vi återkomma till. Men i och med det här beskedet kan de verka på fler platser i kommunen. Kommer det till exempel rapporter om incidenter eller en upplevd otrygghet så kan ordningsvakterna styra dit, vilket man inte kunnat göra tidigare, säger Emma Feldman.

Avarn security är företaget som fått i uppdrag att tillhandahålla ordningsvakter. Det kostar 11 miljoner kronor årligen.

Avarn security är företaget som fått i uppdrag att tillhandahålla ordningsvakter. Det kostar 11 miljoner kronor årligen.

Erik Lejdein

"Bidrar till lägesbilden"

Senast bevakningsområdet utvidgades var i våras, när Kallhäll lades till på listan. Då fick ordningsvakterna beröm av kommunpolisen Magnus Nilsson:

– De bidrar till lägesbilden och skapar förutsättningar till ett effektivt trygghetsskapande arbete.