I maj publicerade Kalla fakta ett inslag där reportrar med dold kamera arbetat på mediekanalen Riks och SD:s kommunikationsavdelning. Det framkom att SD legat bakom minst 23 olika anonyma så kallade trollkonton i sociala medier.

Sedan dess har SD gått till motangrepp, och Tidöpartierna har haft krismöte. På Lidingö har oppositionen skrivit en interpellation, som ska debatteras i fullmäktige den 17 juni.

”Inte förvånande så utmålas alla invandrare som hotfulla och farliga människor i propagandan”, skriver Daniel Larson (S), oppositionsråd på Lidingö, i interpellationen.

Den samlade oppositionen­ (S, C, L, KD, MP och V) skriver att det nära samarbete Lidingökoalitionen har med SD är ”besvärande”. M och LP bildar ett minoritetsstyre på ön, som stöds av SD för att få igenom sina förslag.

Oppositionen tycker att Lidingökoalitionen ska reagera.

– Vad jag förstår är det flera partier som har haft trollfabriker. Både S och SD har lyfts i medierna på sistone, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

– I den mån det finns spekulationer om trollfabriker tycker jag att det är bekymmersamt och undergräver transparensen i den politiska kommunikationen.

På arbetstid

Han syftar till Facebook­sidorna ”Samtidigt i Sverige” och ”Sverige inför verkligheten” som sprider satir och kritik mot bland annat SD. Sidorna har koppling till bolaget AIP media som finansieras av S, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Enligt Daniel Larson (S) är det en helt annan sak.

– S har inte trollkonton utan det har funnits enskilda personer som agerat på eget bevåg. Det har inte ingått i arbetsuppgifterna, på betald arbetstid.

– M och LP borde klart och tydligt deklarera att de tar avstånd från den typen av verksamhet SD ägnat sig åt via Riks och partiets kommunikationsavdelning. De borde även reflektera över sitt samarbete med SD när de vet att det här pågår.

Daniel Källenfors tycker inte att ett offentligt ställningstagande är nödvändigt.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med SD lokalt. Och vi är stolta över vad Lidingökoalitionen­ med SD:s stöd har åstadkommit.

Samarbetet med SD påverkas alltså inte?

– Nej, självklart inte. Vi ansvarar för vårt eget. Vårt samarbete med S påverkas inte heller. Men vi anser att det här är bekymmersamt och att partierna ska ta större ansvar för kommunikationen.