– Ajdå, någon har lagt in den åt fel håll.

Oliver Källenfors drar kayaken ur sin ställning och vänder på den. Vi befinner oss vid Kyrkviken, där Oliver har rattat driften av kayakomaten sedan i maj.

– Den fanns här tidigare, men det var ingen som marknadsförde eller tog hand om den. Jag såg konceptet och tänkte: varför inte? Det är en kul grej och ett bra sätt att få ut folk i naturen, säger han.

Kayakomaterna är öppna dygnet runt, varje dag från första maj till sista september.

Kayakomaterna är öppna dygnet runt, varje dag från första maj till sista september.

Angie Gray

Ryktet låg i botten

Oliver fick mersmak och i juni tog han även över kayakomaten vid Kottlasjön, som tidigare drevs av två studenter. Nu jobbar han för fullt med att marknadsföra konceptet, bland annat via Facebook-sidan Kayakomat Lidingö.

– Mycket av jobbet låg i att reparera ryktet. Kayakerna var ofta skitiga, recensionerna låg i botten och folk visste inte hur man använde dem. Jag bor ju nära Kyrkviken så det är lätt för mig att komma ner och kolla läget.

En hobby-paddlare

Själv har Oliver hyrt kayak i många år.

– Jag har alltid hyrt inne i stan, innan det gick att hyra på Lidingö. Det är ju ett superhärligt sätt att upptäcka naturen på. Paddlar du bara tio meter ut i vattnet får du ett helt annat intryck av omgivningen. Ljudet blir helt annorlunda.

När Oliver inte sköter om kayakomaterna jobbar han som fastighetsmäklare.

När Oliver inte sköter om kayakomaterna jobbar han som fastighetsmäklare.

Angie Gray

"Man får våga lite"

Många känner sig osäkra på hur man använder kayakerna och är oroliga för att ramla i. En väldigt liten risk, menar Oliver.

– Varje gång jag är här och städar kommer det fram någon och frågar hur de fungerar. Det är väldigt enkelt: antingen kan du skanna QR-koden direkt på kayakomaten eller så går du in på hemsidan och bokar. De allra flesta som bokar gör det på plats via QR-koden.

Är risken stor att ramla i?

– Det här är nybörjar-kayaker och väldigt svåra att välta. Jag har paddlat med mina döttrar på tre och fyra år, och det har inte varit några konstigheter. Gör du som du ska och har flytväst på dig så är risken obefintlig att det går fel. Man får våga lite!

Det går att hyra en kayak direkt på plats via en QR-kod.

Det går att hyra en kayak direkt på plats via en QR-kod.

Angie Gray

Vill öka tillgängligheten

Sedan Oliver tog över har bokningarna ökat. Han har tankar på att öppna ännu fler kayakomater i framtiden.

– Jag vill öka engagemanget och tillgängligheten på ön. Man kanske tänker att det bara går att paddla om man har en dyr båtplats i Kyrkviken, men det går ju också att hyra.