Det går knappt att komma fram på torget i Tyresö centrum, så proppfullt är det. Plötsligt bryter applåder och hurrarop ut. 18-åriga Tyresöbon och OS-medaljören Tara Babulfath har kommit hem och ska firas.

– Det finns ingen plats som Tyresö, så är det bara, säger hon när hon kliver upp på scenen.

Den 27 juli vann hon OS-brons i judo, vilket var den första svenska medaljen under mästerskapet. Det var även den första svenska OS-medaljen i judo – någonsin.

Innan hemfärden från Paris fick hon också bära den svenska fanan under avslutningsceremonin.

– Det kom som en chock när jag fick samtalet, det finns ju så många fantastiska atleter i byn och av alla valde de mig. Det var verkligen en ära och jag var så glad.

Trots kort varsel inför firandet var hela köpcentret fullt av folk när Tara Babulfath skulle firas. Hennes framgångar lär ge stora effekter på judon, tror Tyresö Judoklubb.

Trots kort varsel inför firandet var hela köpcentret fullt av folk när Tara Babulfath skulle firas. Hennes framgångar lär ge stora effekter på judon, tror Tyresö Judoklubb.

Angie Gray

OS i Paris är slut men de svenska framgångarna under spelen lever vidare. En av de stora snackisarna har varit bordtennisen med fokus Truls Möregårdh, 22, som vann både ett individuellt silver och ett silver i lagtävlingen.

Vill lira som Truls

Det ökade intresset för sporten märks även i Tyresö bordtennisklubb. Marcus Platus, vice ordförande, har i många år gått och väntat på att pingisen ska bli populär hos allmänheten igen. Nu har minst ett 15-tal mejl trillat in just på grund av Truls-effekten.

– "Min son eller dotter vill börja spela pingis efter att vi såg Truls lira", är det flera som har skrivit. Det är superkul att folk börjar se sporten, säger han.

Föreningen satsar på breddidrotten, alla får vara med. I dag har den runt 200 medlemmar från 6 till 80 år. Men eftersom den drivs helt av ideella krafter är det svårt att ta in hur många medlemmar som helst.

Pingisklubben har en egen hall, vilket är i princip unikt i Stockholm. Enligt Marcus Platus är det bara i Nacka som en bordtennisklubb har liknande förutsättningar.

Pingisklubben har en egen hall, vilket är i princip unikt i Stockholm. Enligt Marcus Platus är det bara i Nacka som en bordtennisklubb har liknande förutsättningar.

Tyresö Bordtennisklubb

– Men vi ser till att lösa det, det är klart att folk ska få lira pingis. Det är bara att höra av sig om man är intresserad.

Även Tara Babulfaths framgångar lär leda till ett ökat intresse för sporten. Det tror Hasse Näslund, vice ordförande i Tyresö judoklubb.

– Det är oerhört stort, säger han.

Den senaste tiden har de haft en lite högre tillströmning av intresseanmälningar än vad de brukar. Just nu är det ungefär 40 personer som står på väntlistan.

I år kan man, precis som vanligt, prova på judo under Tyresöfestivalen den 7 september, då föreningen har med sig lånedräkter.

– Det finns säkert de som har tittat på OS och vill testa det som Tara håller på med, säger Hasse Näslund.

Även 21-åriga skytten Victor Lindgren tog en silvermedalj i luftgevär 10 meter. Tyresö skytteförening tror att en ny våg ungdomar kommer vilja träna hos dem i höst och redan nu ser de en liten ökning av intresseanmälningar.

"Troligtvis så kommer det en större ökning i och med skolstarten när vi startar upp terminens skytte för ungdomar, vilket är jätteroligt", skriver föreningens ordförande Jonny Fransson i ett skriftligt uttalande till Mitt i.

Tränar redan till nästa OS

Kärleken från det svenska folket till Tara Babulfath har varit enorm och de senaste veckorna har hennes Instagram exploderat. Än har det inte funnits någon tid att gå igenom alla meddelanden och kommentarer, men hon är tacksam över stödet.

– Det värmer mitt hjärta att jag har kunnat göra så stor skillnad. Föräldrar som hör av sig och berättar att deras barn vill börja på judo, alltså man smälter ju.

Trots att OS i Paris nyss tog slut har Tara Babulfath redan siktet på nya målet: OS i Los Angeles 2028.

– Varje gång jag vilar tänker jag att nej gud, nu tränar säkert någon av mina motståndare och man vill alltid vara före. Nu har jag fyra år på mig att bli den bästa versionen av mig, jag vill ta vara på varje dag.