”Viktig information angående tomma hus i Stora Sköndal”.

Så lyder rubriken på det informationsbrev Stiftelsen Stora Sköndal nyligen skickade ut till invånare i området, och även till hushåll i Lilla Sköndal.

I brevet finns en förklaring till varför ett 70-tal villor i området Skogsbyn har stått tomma sedan i höstas.

Husen ska rivas för att ge plats för ny bebyggelse. Men arbetet med den nya detaljplanen har dragit ut på tiden. Därför dröjer också rivningslovet.

”Husen har därmed blivit stående tomma mycket längre än planerat”, står det i brevet.

Redan i november skrev Mitt i om att de gamla seniorvillorna lockade till sig hemlösa. Polisen kallades in flera gånger under höst och vinter för att avvisa personer som gjort olaga intrång. Ingripandena ledde också till anmälningar om häleri och narkotikabrott.

Golvet i ett av husen, fullt av bråte.

Golvet i ett av husen, fullt av bråte.

Mattias Kamgren

”Riktigt obehagligt”

Tomas Krywult, vd för stiftelsens markbolag Stora Sköndal Framtidsutveckling, bekräftar att problemet med ovälkomna besök kvarstår.

– Ja, det gör det ju. Det har blivit lite mer av skadegörelse och ungdomssträck. Men otrygghetsmässigt tycker jag inte att det på något sätt har eskalerat, säger han.

Alla delar inte den uppfattningen.

”Det är riktigt obehagligt nu när massor av hus står tomma. Det drar till sig ligister och kriminalitet. Vad ska stiftelsen göra? Hur länge ska det se ut så här?”, skriver en invånare i Lilla Sköndal i ett mejl till Mitt i.

– Vi är medvetna om problemet och det är verkligen inget vi själva önskar. Vi har närvaro både med våra egna fastighetsskötare och väktare. Vi har även satt upp skyltar som upplyser om att man inte ska vara där, svarar Tomas Krywult.

Tomas Krywult är vd på Stora Sköndal Framtidsutveckling AB.

Tomas Krywult är vd på Stora Sköndal Framtidsutveckling AB.

Liza Simonson

Beslut väntas i juni

Ett första steg mot rivning av husen kan tas i juni. Då väntas stadsbyggnadsnämnden ta upp den nya detaljplanen för godkännande. Det skulle i sin tur innebära att kommunfullmäktige kan anta planen i början av hösten.

Därefter kan rivningslov beviljas, och maskinerna sätta sina tänder i det gamla mexiteglet – om inte detaljplanen överklagas.

Knäckfrågan: Kostnad för ny skola

I sitt brev riktar stiftelsen kritik mot Stockholms stad för att de inte lyckats hålla tidplanen.

Enligt stadsbyggnadskontoret är det utformningen och kostnaden för områdets nya skola som behövt lösas.

”Den nya skolan behövs i Sköndal men då det förslag som presenterades i granskningen av detaljplanen utgick från att även inrymma en nedgrävd idrottshall under skolgården och ett garage under skolan blev den sammanlagda kostnaden alltför hög”, skriver stadsplaneraren Martin Styring i ett mejl till Mitt i.

I det omarbetade förslaget har en billigare lösning valts för skolfastigheten.

Flera av villorna har utsatts för klotter och skadegörelse.

Flera av villorna har utsatts för klotter och skadegörelse.

Mattias Kamgren