Odenplan har blivit ett viktigt nav för kollektivtrafiken, men gångbanorna är dåliga i förhållande till antalet gående, enligt trafikkontoret.

Norrtullsgatan mellan Odengatan och Observatoriegatan ska därför göras om.

– Vi ser potentialen i att skapa en trevlig gågata med plats för folk att samlas. Det kommer att bli väldigt bra med ett stråk som knyter samman Drottninggatan och Odenplan med Citybanan, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).

Sandåsgatan ska bli en yta för barn och uteserveringar.

Sandåsgatan ska bli en yta för barn och uteserveringar.

Stockholms stad

Lekfull gatstump

Tre alternativ har tagits fram. Enligt Lars Strömgren lutar man åt det första. (Se faktaruta)

Varje dag går runt 11 500 personer på Norrtullsgatan. 60 procent av dem använder den västra sidan. Trafikkontoret vill därför att trottoaren breddas genom att p-platser tas bort i närheten av hamburgerrestaurangen Max.

Samtidigt breddas den ännu mer vid Läkarhuset på andra sidan gatan, vilket bland annat skulle ge plats för cykelbanor och uteserveringar.

– Man kommer att enkelrikta gatan så att man kan komma in från Odengatan. Vi vill skapa en torgbildning utanför Akademibokhandeln.

Längre ner på Sandåsgatan kan parkeringarna tas bort, träd planteras och möbler ställas ut. De ska bli en plats för barn att hänga på i anslutning till Observatorielundens skola.

– Gatstumpen kommer stenläggas så att den blir inbjudande och en del av barnens skolgård.

Är det trafikkontorets ansvar att bygga lekplatser till skolgårdar?

– Nej, det kommer att bli en vistelseyta för barnen. Jag skulle inte kalla det lekplats, snarare lekgata.

I dag används runt 95 procent av parkeringsplatserna på Norrtullsgatan enligt trafikkontoret. Minst 13 av dem försvinner, beroende på vilket förslag man väljer att gå vidare med.

Längst ner vid Observatoriegatan, efter Studentpalatset, föreslås två nya träd och en genomgående gångbana över Norrtullsgatan intill korsningen för att göra det lättare för fotgängare som ska till och från Drottninggatan att välja sida.

Målet är att påbörja projektet under sommaren 2025 och vara klar våren 2026.

Enligt oppositionsrådet Dennis Wedin (M) är det positivt med breda gågator men att parkeringsplatser som försvinner behöver ersättas.

– Det här handlar också om en byggnation som måste synkas i stadsdelen då det byggs mycket i det direkta närområdet. Vi anser att trafikkontoret ska återkomma med en plan på hur byggnationen ska ske i synergi med annat, samt var nya parkeringsplatser ska skapas i området.

Norrtullsgatan och Observatoriegatan med nya träd och en upphöjd gångväg före korsningen, söder om Studentpalatset.

Norrtullsgatan och Observatoriegatan med nya träd och en upphöjd gångväg före korsningen, söder om Studentpalatset.

Stockholms stad