Förra måndagen kapade SL, i enlighet med sitt beslut från i våras, bort 57:ans fem yttersta hållplatser på Östra Södermalm: Nätgränd, Mjärdgränd, Barnängsbryggan, Barnängen och Tengdahlsgatan.

I sista stund försökte SL ångra sig, efter att ha lyssnat på de boendes protester.

Men det var för sent, bussbolaget Keolis hade redan gjort personalscheman och planerat turerna efter den kortare rutten. SL:s instruktion var ändå att trafiken skulle återupptas "inom kort", så fort Keolis hade löst dessa teknikaliteter.

Gatan grävs upp

Men nu tillstöter ett annat hinder, som SL inte hade räknat med: Tullgårdsgatan ska grävas upp under hösten och schaktarbetena väntas pågå i cirka tre månader.

– Under denna period kan vi inte få igenom bussarna där. Det bör tidigast fungera att återinföra linje 57 till Barnängen vid tidtabellskiftet den 15 december. Det är tråkigt såklart, vi hade ju hoppats att det skulle gå att lösa tidigare, säger Sophie Gunnarsson på SL:s presstjänst.

Boende i Sofia, som kämpat hårt för att få behålla de hotade hållplatserna, har de senaste veckorna ställt frågan: Vad exakt var det som fick SL att tänka om? "Det är intressant historia värd skriva mer om. Att protesterna nått framgång får mig tro att det går att påverka", kommenterar en läsare.

Boendes synpunkter

SL:s presschef Claes Keisu svarar:

– Bakgrunden är att området har ett relativt stort resande med många äldre resande, där de topografiska förutsättningarna gör det svårt för många att ta sig till alternativa hållplatser eller till fots till Skanstull.

Till det kommer det stora antalet skolelever från Campus Södermalm, som hittills har använt hållplatsen Nätgränd, men som nu skulle öka trycket på den nya ändhållplatsen Tullgårdsparken.

– Det i sin tur riskerar att tränga undan mindre rörliga resenärer som då drabbas av en besvärlig uppförsbacke till Ringvägen och Skanstull för att komma till en buss, säger Claes Keisu.