Visst du att Huddinge har en konstskatt? Kommunen har närmare 2 000 verk i sin samling och konstverken hänger i kommunhuset eller ute på skolor och i andra verksamheter.

Just nu visas ett fyrtiotal konstverk ur samlingen på Fullersta gård. I utställningen visas olika tekniker, motivval och format och konsten kommer från olika årtionden.

– Kommunen började köpa in konst på 1950-talet. De flesta verken hänger i lokaler i kommunens olika verksamheter. Omkring en femtedel finns i ett magasin i Vårby, berättar Peter Bergman, chef för Fullersta gård.

Han visar runt i de vackra rummen på. Mitt på golvet står en skulptur av Hans Isaksson, den hittas i vanliga fall på huvudbiblioteket. I ett hörn hänger en liten målning av Sven X:et Erixson, som också målat Huddingefresken i sessionssalen i kommunhuset. På en annan vägg hänger ett verk av Marie-Louise Ekman, det har bara flyttat från konstverkstaden tvärs över gården.

I kommunens samling finns både grafik, måleri, teckning, skulptur, konsthantverk och enskilda fotografiska verk. Tonvikten ligger på manliga svenska konstnärer.

Ett 40-tal konstverk ur kommunens egen samling ställs ut i de vackra lokalerna på Fullersta gård. Skulpturen av Hans Isaksson står vi vanliga fall på huvudbiblioteket på Kommunalvägen.

Ett 40-tal konstverk ur kommunens egen samling ställs ut i de vackra lokalerna på Fullersta gård. Skulpturen av Hans Isaksson står vi vanliga fall på huvudbiblioteket på Kommunalvägen.

Angie Gray

Inventerar all konst

– Just nu håller vi på att inventera konstsamlingen, det är ett jättejobb. Dels digitaliserar vi den och dels renoverar vi de verk som behöver renoveras. Det är inte alltid som konsten mår så bra av att vara ute i korridoren, där den utsätts för slitage, kanske vandaliseras eller spills kaffe på, säger Peter Bergman.

Sedan 2012 köper kommunen inte längre in någon konst.

– För att motivera konstköpen behövs tydligare riktlinjer. Tanken är att vi ska ta fram det för framtiden, men eftersom kommunen inte har någon enprocentsregel (en ekonomisk princip som innebär att en procent av budgeten vid nybyggnation investeras i konst, reds anm.), så görs det inte i det här läget.

Många av verken som Peter Bergman visar hänger i kommunhuset i vanliga fall.

– Mycket av det som är utplacerat, speciellt det som hänger på skolor, är monterat. Vi har inte riktigt resurser att ta ner och återställa det. Sedan har kanske verk av lite högre dignitet haft en tendens att hamna på kommunhuset, säger han.

På övervåningen visas konst som skapats av barnen som gått på Konstverkstans konstkollo på Fullersta gård i sommar. Här sprakar färg och kreativitet. Temat var "I fablernas värld" den första veckan och "KONSTig närvaro" under den andra.

– Det här är ju framtidens konstnärer, säger Peter Bergman.

På övervåningen visas verk som barn skapat under Konstverkstans konstkollo i sommar.

På övervåningen visas verk som barn skapat under Konstverkstans konstkollo i sommar.

Angie Gray