Från och med den här veckan patrullerar två kommunala ordningsvakter i Tyresö centrum. Detta för att stödja polisen i arbetet med att upprätthålla ordningen och för att skapa trygghet, enligt det nya kommunstyret som står bakom beslutet att testa vakter.

Fredrik Bergkuist, gruppledare för Moderaterna i kommunfullmäktige, berättar att tryggheten är en prioriterad fråga för det nya styret.

– Vi gör det här för att alla Tyresöbor ska känna sig trygga i kommunen och i sina bostadsområden. Vi ville hitta ett sätt att göra det tryggare och det här såg vi var snabbast. Förhoppningsvis ger det störst effekt också.

Uppdraget är ett pilotprojekt och ordningsvakterna ska röra sig inom ett visst område på eftermiddagar och kvällar alla dagar i veckan fram till den 15 oktober. Efter det ska det utvärderas för att se vilka effekter det har fått.

Området inkluderar Stadsparken fram till basketplanen, busstorget och delar av centrumparkeringen. Det är där behovet är som störst, enligt Fredrik Bergkuist, och säger att polisen, tjänstemän och kommuninvånare alla har bidragit till den bilden.

– Det tidigare styret har inte enligt oss haft samma fokus på tryggheten som vi har, säger Fredrik Bergkuist.

Ordningsvakterna beräknas kosta omkring 45 000 kronor per vecka.

"Det kommer bara bli bättre"

Anders Wessman och Anki De Oliveira som driver Spis och vin, restaurangen i hörnet av Stadsparken, är glada över de nya ordningsvakterna.

– Det behövs verkligen, det är mycket stök i området. Polisbilar kommer till parken nästan varje dag, och jag ser det lite som ett slöseri med resurser att de kommer hit när det är mindre bråk, säger Anders Wessman.

Han berättar att de tidvis har varit oroliga att stöket ska drabba verksamheten. Anki De Oliveira säger att äldre personer boende i höghuset bredvid restaurangen tidigare hade picknick i parken.

– De vågar inte längre. Men nu är tryggt att veta att det kommer bli bättre.

Även Tyresöbon Berit Liron Andersson tycker att ordningsvakterna behövs.

– Med tanke på hur det ser ut, ja. Det är en tråkig utveckling och det krävs att man fångar upp de unga tidigt, säger hon.

Förebyggande satsningar i höst

Enligt Fredrik Bergkuist är de kommunala ordningsvakterna inte hela lösning på problemet med otrygghet och de kan inte ersätta förebyggande åtgärder.

– Men de kan komplettera varandra.

När pilotprojektet utvärderas hoppas Fredrik Bergkuist att tryggheten har ökat.

Hur mäter man det?

– Det får utvärderingen visa.

Upplever ni att tryggheten i Tyresö har minskat den senaste tiden?

– Det är inget vi kan kommentera.

Är Tyresö tryggt i dag?

– Vi vill öka tryggheten.

I höst ska det nya styret presentera flera satsningar på det förebyggande trygghetsarbetet, men vad för satsningar det är återstår att se.