Redan nu kan räddningstjänsten göra första hjälpen-insatser vid hjärtstopp, och brandbilarna är utrustade med syrgas. Finns det ingen ledig ambulans i närheten vid misstänkt hjärtstopp larmas de ut.

Med start den 3 juni ska de nu även kunna ge Naloxon i form av nässprej.

Andningsstillestånd

Först ut blir Storstockholms brandförsvar. Därefter fortsätter man med övriga räddningstjänster.

– Detta är ett värdefullt tillskott som stärker räddningstjänstens och regionens förmåga att snabbt kunna rädda människoliv, säger Peter Arnevall, förbundsdirektör för Storstockholms brandförsvar, i ett pressmeddelande.

Naloxon har länge använts inom ambulanssjukvården som motgift vid överdoser orsakade av opioider, som morfin och heroin.

Vid en överdos hämmas andningsreflexen vilket kan leda till andningsstillestånd, som i sin tur kan leda till hjärtstopp och död. Naloxon tar tillfälligt bort effekten av opioiderna och häver förgiftningen.

Receptfritt

Läkemedelsverket har nyligen beslutat att Naloxon ska få säljas receptfritt på apotek. Detta sedan Socialstyrelsen utrett frågan och kommit fram till att läkemedlet bör spridas i samhället, till missbrukare, anhöriga och andra som kommer i kontakt med opioidöverdoser.

– Räddningstjänsten får tillgång till samma förpackningar som i dag delas ut till personer i samband med sprututbytet. Läkemedlet kommer att finnas i varje brandbil som kan få i uppdrag att åka på hjärtstopp. När vi fått ut det här till alla räddningstjänsterna är nästa steg polisen, säger Patrik Söderberg, chefläkare för prehospital vård, i pressmeddelandet.