Skolklockan har ringt in för första gången på Salems nya grundskola, Fågelsången och nu återstår uppgiften för flera hundra elever och lärare att sätta sin prägel på den sprillans nya grundskolan.

En av småfåglarna som ska hitta sin fågelsång är femåriga LLiana Senay Ibrahim.

Liana Senay Ibrahim, 5, ser fram emot att få nya kompisar.

Liana Senay Ibrahim, 5, ser fram emot att få nya kompisar.

Angie Gray

Hon ser fram emot att få börja skolan.

– Jag vill träffa nya vänner och ha kul, säger hon.

Lämnar Säbyskolan

Det var flera hundra elever som hade samlats på skolgården för att lyssna till tal av skolans rektor, kommunala tjänstepersoner och politiker. Efteråt blev det glass i klassrummen.

Fågelsångens elever samlades på skolgården under första skoldagen för att inviga sin nya skola.

Fågelsångens elever samlades på skolgården under första skoldagen för att inviga sin nya skola.

Albin Tingstedt

De flesta av eleverna kommer från Säbyskolan som var den verksamhet som fick flyga in i de nya lokalerna. Säbyskolans rektor, Shabo Rhawi, blev därför Fågelsångens allra första rektor.

– Det är härligt att träffa ungarna igen. Nu ska vi gå mot ett lärande som heter duga, säger han.

Hur kändes det att lämna de gamla lokalerna?

– Lite vemodigt. Jag ser skolan som ett hem. När man köper ett nytt hus och lämnar det gamla så har ju det gamla sin historia och sina minnen. Så jag fick säga farväl. Men nu är vi här i ett nytt hus, och tillsammans med eleverna och lärarna ska vi skapa ett nytt hem och förhoppningsvis nya minnen.

Shabo Rhawi, rektor vid Fågelsångens skola, tycker att det är lite vemodigt att lämna Säbyskolans lokaler. Samtidigt ser han fram emot att få skapa nya minnen med sin personal och sina elever i de sprillans nya lokalerna på Fågelsångens skola.

Shabo Rhawi, rektor vid Fågelsångens skola, tycker att det är lite vemodigt att lämna Säbyskolans lokaler. Samtidigt ser han fram emot att få skapa nya minnen med sin personal och sina elever i de sprillans nya lokalerna på Fågelsångens skola.

Angie Gray

Dyr och lång historia

Men vägen hit kan knappast beskrivas som skönsång.

När skolan först antogs av Salems politiker var målet att den nya skolan skulle stå klar redan hösten 2020, till en kostnad av strax över 400 miljoner kronor.

Den planen höll inte. I stället tog kommunen sikte på att öppna inför terminsstart hösten 2023, till en kostnad på 442,5 miljoner kronor.

Även den prognosen sprack. Prislappen landade på 550 miljoner kronor. Det fanns också en del orosmoln kring skolans skolgård, som initialt troddes kunna stå klar i vinter. Men lyckligtvis blev det inte så, och skolan kunde i veckan öppna i sin helhet.

Att skolgården också stod färdig till skolstart tyckte Liana Senay Ibrahim var bra.

– Jag tyckte om gungbrädan, säger hon.

Ingen plats åt anpassade skolan

Initialt var planen att Salemskolans elever skulle få plats i Fågelsångens lokaler. Men de planerna kraschlandade i takt med att terminsstart närmade sig.

Invigning kräver bandklippning. Här av kommunstyrelsens ordförande Arne Närström (S).

Invigning kräver bandklippning. Här av kommunstyrelsens ordförande Arne Närström (S).

Albin Tingstedt

– När Fågelsången började bli klar hade Salemskolans omfattning vuxit så pass mycket att de lokaler som var avsatta i Fågelsången inte räckte till, säger Staffan Laring, verksamhetsstrateg på Salems barn- och utbildningsförvaltning.

Just nu pågår en utredning på kommunen som ska ta reda på hur skolorganisationen i Salems kan se ut framöver.

– Jag vill inte förekomma resultatet av den, men förhoppningsvis kommer den ge ett bra svar på var Salemskolans lokaler ska vara i framtiden, säger Staffan Laring.

Högt söktryck

Samtidigt är söktrycket högt på Fågelsångens skola. I klasserna för årskurs fyra och sex har kommunen varit tvungna att ta in fler än standarden med 28 elever per klass.

– Vi har en skyldighet att ta emot alla elever i kommunen som önskar gå i kommunal skola. Just i årskurs sex har vi haft ett större söktryck över hela kommunen. Det blev extra märkbart när Fågelsången blev sökbar när framförallt elever från Innovitaskolans årskurs fem sökte dit, säger Staffan Laring.

I resten av klasserna finns det skolplatser kvar.

Den 7 september bjuder Salems kommun in alla till öppet hus till Fågelsången där man kan gå en guidad rundvandring i lokalerna. Det faller väl in i sökperioden för att byta skola som pågår mellan 25 augusti till 13 oktober. Då har nya elever möjlighet att börja först efter höstlovet, förutsatt att skolan har lediga skolplatser.

Angie Gray

Säbyskolan stänger när Fågelsången öppnar

Byggandet av Fågelsångens skola är i sitt slutskede. Till nästa höst räknar kommunen med att kunna öppna skolan – och flytta över alla Säbyskolans elever i de nya lokalerna.

Salem

2020 blev 2023 som nu ser ut att bli 2024. Fågelsångens skola har kantats av flera förseningar och blivit 100 miljoner kronor dyrare. Men till hösten räknar kommunen med att kunna öppna den nya grundskolan i Salem.

Och enligt planen blir det full verksamhet direkt när Säbyskolans elever och personal flyttar in från start, tillsammans med grundsärskolan som i dag är i Salemskolans lokaler.

Säby kan bli friskola

Men vad som händer med Säbyskolans lokaler är ännu oklart. Kommunens tjänstemän har tittat på olika alternativ för skollokalerna intill centrum och bland annat konstaterat att de kan användas som resursskola, för sfi-undervisning eller nyttjas av en privat aktör.

Om målet är att få in en privat aktör så lär det dröja. Ansökningstiden till Skolinspektionen för att starta friskola 2024 gick nämligen ut i januari i år. En friskola kan därför inte etablera sig i Säbyskolans lokaler förrän tidigast 2025.

Än är inget bestämt.

"Det kommer att utredas under hösten 2023, och utredningen kommer att ledas av kommunens lokalstrateg i nära dialog med barn- och utbildningsförvaltningen", skriver Katarina Sweding, skolchef i Salems kommun, i ett mejl till Mitt i.

Elever med autism påverkas

Initialt var tanken att hela Salemskolans organisation också skulle få plats i Fågelsångens lokaler. Det innefattar också de kommungemensamma särskilda undervisningsgrupperna för barn med diagnos inom autismspektrumtillstånd.

Men efter ett politiskt beslut i vintras har kommunen skiftat fokus och satsar nu på att starta en resursskola i kommunal regi från år 2024.

Det skulle innebära att de kommungemensamma särskilda undervisingsgrupperna upphör och att ansvaret i stället faller på varje enskild skola att erbjuda särskilda undervisningsgrupper för elever som har behov av det.

Fågelsången

Fullt utbyggd har skolan plats för cirka 500 elever från förskoleklass till årskurs nio.

Ett komplett skolkök och en matsal placeras mitt i byggnaden.

I den intilliggande idrottshallen finns omklädningsrum, café och träningssal mm. Läktarna i hallen rymmer cirka 300 sittande åskådare.

Har kostat 550 miljoner kronor.

Källa: Salems kommun

Fågelsången fördyras med över 100 miljoner kronor

Projekteringen inför bygget av den nya runda skolan i Salem är bristfällig. Så pass att en del måste göras om, vilket försenar bygget – och gör det dyrare.

Byggprojektet Fågelsångens skola och idrottshall har varit­ kritiserat sedan det första förslaget presenterades 2017, med många protester mot att skolan ens skulle byggas.

Skulle vara klar 2020

Bygget har kantats av förseningar. Projekteringen tog längre tid än beräknat och upphandlingen av byggentreprenaden överklagades.

När projektet först antogs var målet att den nya skolan skulle stå klar redan hösten 2020, till en kostnad av strax över 400 miljoner kronor.

Den planen höll inte, och ny plan blev i stället till hösten 2023, till en kostnad på 442,5 miljoner kronor.

Extra pappersarbete

Men inte heller det ser ut att hålla, när kommunstyrelsen nu har godkänt en ny prognos på 517 miljoner kronor och en öppningsplan för hösten 2024 – men även den prognosen är högst osäker.

Anledningen till förseningen, menar kommunen, är brister i projekteringsunderlaget. Detta innebär extra pappersarbete.

Utifrån de brister som projektledningen känner tilli dagsläget är den nya bedömningen att skolan samt en bit av skolgården ska kunna­ stå färdig till hösten 2024.

Resterande skolgård skulle­ i sådant fall stå klar till december­ 2024.

Nya prognosen osäker

Men även den nya prognosen är osäker i och med det osäkra världsläget, i sviterna av covid-19 och kriget i Ukraina. Både sett till tidsplanen och till kostnaden, konstaterar kommunens utredning.

Dock har viss hänsyn till de två faktorerna tagits in redan i denna tidsplan.