Ett hyreshus för bostadsmarknadens outsiders. Så beskriver Pernilla Parding, chef bostad på Stockholms stadsmission, organisationens första egna bostadshus. Den här veckan startar inflyttningen till huset vid torget på Brunskogsbacken i Farsta strand.

– Det har varit fantastiskt att kunna berätta för människor som kanske aldrig trott att de skulle få ett förstahandskontrakt att: nu är det din tur. Det har varit både glädje och tårar av lättnad, säger Pernilla Parding.

Det nya huset består av 36 lägenheter och fyra radhus. Merparten av hyresgästerna har valts ut av Stockholms stadsmissions bobyrå, som annars arbetar med att hitta bostäder hos andra hyresvärdar.

Här är det Stockholms stadsmissions eget fastighetsbolag som äger huset.

– Vi vill sänka trösklarna att komma in på bostadsmarknaden och har byggt en modell för att äga och förvalta som gör det möjligt med både lägre hyror för de med låga inkomster och samtidigt en ekonomisk kalkyl för huset som håller, säger Pernilla Parding.

När projektet bara var i sin linda träffade Mitt i Pernilla Parding från Stockholms stadsmission på  Brunskogsbackens torg. Nu har den gamla centrumlängan rivits och ersatts med bostäder.

När projektet bara var i sin linda träffade Mitt i Pernilla Parding från Stockholms stadsmission på Brunskogsbackens torg. Nu har den gamla centrumlängan rivits och ersatts med bostäder.

Mattias Kamgren (arkivbild)

Tre olika hyresnivåer

Det har bildat en kooperativ hyresrättsförening. Det gör att de inte behöver förhandla hyrorna, utan själva kan sätta nivån.

Och det är här det hon kallar ”den sociala innovationen” kommer in: I huset finns tre olika hyresnivåer för bostäder som annars är likvärdiga i storlek och standard. Hyresgäster med mindre ekonomiskt utrymme får en lägre hyra.

– På så sätt kan en ensamstående mamma som jobbar deltid bo på lika villkor som ett par med barn och dubbla inkomster, förklarar Pernilla Parding.

Vill att fler ska ta efter

Modellen är möjlig genom att Stockholms stadsmission gör avkall på en del av avkastningen. Men Pernilla Parding hoppas att även kommersiella bolag ska ta efter, och på så sätt öppna bostadsmarknaden för fler.

– Meningen är inte att vi ska bygga fler hus. Meningen är att vanliga aktörer på fastighetsmarknaden ska bygga, äga och använda sig av den här modellen. Ett kommersiellt fastighetsbolag med avkastningskrav kanske inte som vi kan ha 50 procent lägenheter med lägre hyra, men kanske 25 procent.

Vad säger den som får betala en högre hyra än grannen för samma typ av bostad?

– Det får du nästan fråga dem om. Vi har gått igenom det här noga med allihop, och många tycker det är bra.