Varma och torra dagar i maj gör att det redan nu börjar höjas varningsflagg för överanvändande av vatten som i sin tur kan riskera att påverka tillgången på dricksvatten.

Nyligen gick Norrvatten, som i Görvälnverket producerar dricksvatten till Järfälla och 13 andra Stockholmskommuner, ut med en uppmaning att vidta extra försiktighet vid exempelvis trädgårdsbevattning.

Företagets vd AndreasThunberg poängterar att det inte råder vattenbrist i dagsläget, men att det ändå kan bli svårt att producera tillräckligt med rent dricksvatten.

Att det finns risk för problem trots att det finns mycket vatten i Mälaren beror på att vattenverket bara klarar av att rena och producera en viss mängd dricksvatten i taget.

– Anläggningen går upp i sin maximala kapacitet. Så det är en tidsfråga innan vi inte har tillräcklig produktionskapacitet. Då går vi i ett första skede ut med en vädjan att folk kan vara kloka med vattnet, säger han.

Vill inte bygga ut

Sett till hela året brukar det inte vara några problem med produktionen.

– Under maj och juni när det blir så här väldigt varm skjuter förbrukningen i höjden och vi kommer upp i anläggningens maxkapacitet, säger han.

Att bygga ut vattenverket med extra etapper enbart för att producera stora mängder dricksvatten för bevattning tycker han inte är försvarbart.

– Ska vi investera miljarder i en anläggning för att under någon vecka kunna täcka upp maximalkapaciten vid torrväder blir det väldigt dyrt för VA-abonnenterna. Det är inget rimlig lösning, säger Andreas Thunberg.

Han upplever att allmänheten generellt lyssnar på vädjan om försiktighet, även om det kan vara svårt att mäta.

– Varje år är speciellt och beror på väderläget. Folk lyssnar, men den stora frågan är hur vi ska nå ut till allmänheten.

Var kan man hitta information om läget?

– Kommunikationen med abonnenterna sker via kommunerna. Enklast är att gå in på din kommuns hemsida och läsa, säger Andreas Thunberg.

Norrvattens uppmaning att minska vattenförbrukningen gäller både privatpersoner och verksamheter.