Det var den 5 april 2023 strax efter klockan 20 när många människor befann sig i Skärholmens centrum som en man i 30-årsåldern sköts till döds och en man i 55-årsåldern skottskadades. 

Mordet skedde i närheten av tunnelbanan. 

30-åringen och hans sällskap hade varit på Kebabhuset på torget i Skärholmen. När de kom ut från restaurangen sköts han med flera skott i bland annat halsen och avled senare på sjukhus. Enligt domen i Södertörns tingsrätt den 12 juni rör det sig om gängkonflikt.

Ytterligare en man i 55-års åldern som av en slump befann sig på torget träffades av en kula som gick genom vänster sida i bröstkorgen in i lungan, men överlevde efter sjukhusvård. 

Av övervakningsfilmer framgår att gärningsmännen, som var maskerade, kom till torget i Skärholmen i taxi och att en av dem riktade ett vapen mot en annan av männen i sällskapet som kom ut från Kebabhuset. Enligt polisens brottsplatsundersökning utsattes 30-åringen för beskjutning från flera olika håll när han befann sig utanför Bingohallen och senare när han föll ihop i gången mellan fontänerna. 

Under beskjutningen riktades även ett vapen längre bort mot Skärholmsgången där 55-åringen råkade befinna sig när han träffades. 

Efter skottlossningen lämnade gärningsmännen området i samma taxi. 

Polisen hittade 21 tomhylsor utspridda längs gångstråket mellan butikerna fontänerna på torget.

Polisen hittade 21 tomhylsor utspridda längs gångstråket mellan butikerna fontänerna på torget.

Angie Gray

Många oskyldiga drabbade

Av tingsrättens utredning framgår att många oskyldiga hade kunnat hamna i skottgluggen. 21 tomhylsor hittades utspridda längs gångstråket mellan butikerna och fontänerna på torget. Ytterligare två hylsor hittades i trappan som leder upp mot Äspholmsvägen.

Sammanlagt upptäcktes elva skottskador på plåtinklädningar och glasytor på fönster och dörrar till fyra butiker, La Casa Damasco, Bingohallen, Kebabhuset och Utländska delikatesser som ligger utmed gångstråket vid Skärholmsgången. 

Bara några dagar tidigare den 31 mars 2023, runt 19.30 inträffade en skottlossning i centrala Skärholmen där, enligt vittnen, två gängkonstellationer sköt på varandra. Polisen hittade en patron och flera tomhylsor på Bredholmsgatan. Vapnen som användes kan enligt utredningen kopplas till de vapen som användes vid mordet den 5 april. Även då befann sig 30-åringen på platsen. 

Även vid detta tillfälle utsattes många Skärholmsbor för livsfara. Inte bara de som befann sig på Bredholmstorget. Enligt polisens utredningar har kulor från skottlossningarna träffat lägenheter på fem olika adresser på Äspholmsvägen och Ekholmsvägen. Kulorna har bland annat gått in i vardagsrum, hall och kök.  

Flera kulor träffade också andra byggnader i närheten bland annat hade fönster tillhörande BUMM:s och Svenska Kyrkans lokaler på Bredholmsgatan krossats.

Gängkonflikt bakom

Enligt Södertörns tingsrätt rör sig det hela om en konflikt mellan olika kriminella grupperingar i området. Enligt tingsrätten har Vårbynätverket, med dess två falanger Skärholmenfalangen och Vårbergfalangen, historiskt sett styrt narkotikahandeln i Skärholmen och Vårberg.

2022 bröt sig ena falangen ut och började samarbeta med ett annat nätverk. Enligt tingsrätten tog den aktuella konflikten fart genom mordet på en av ledarna. Sedan har flera våldsdåd följt och konflikten är fortfarande aktiv.

Nio dömda 

Södertörns tingsrätt dömde den 12 juni nio personer för inblandning i våldsdåden. En 17-åring och en 18-åring döms för bland annat mord samt försök till mord. Till  4 års sluten ungdomsvård respektive fängelse i 7 år 10 månader. 

Ytterligare fyra män mellan 19 och 28 år döms för bland annat medhjälp till mordet. Och tre män mellan 22 och 24 år döms för olika typer av vapenbrott.