För två år sedan var det val i Sverige. Nu har halva mandatperioden gått och Mitt i Sigtuna gör en koll om politikerna höll vad de lovade inför valet eller om det bara var valfläsk?

Att inrätta lunchrestauranger på kommunens särskilda boenden med buffé är en av dessa 45 punkter. Nu kan den punkten bokas av då samtliga kommunala äldreboenden har just fått detta.

– Jobbat med maten på våra boenden har vi gjort länge men bufféerna är nytt. Jag har smakat maten och det är en stor skillnad att få serverad varm mat direkt från köket mot att man har värmt upp den, säger Josefin Brodd, tidigare ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Idag är Josefin Brodd (M) 1:e vice ordförande i nämnden.

Sedan pandemin har flera förändringar gjorts inom äldrevården. Mycket lärdom kunde dras efter denna. En av punkterna på 45-punktslistan står fortfarande utan ifylld bock – beredskapsombud och stärkt kompetens för eventuella kriser.

Borde inte den, om någon, redan varit klar med tanken på den hotbild som dessutom kom efter pandemin?

– Ja, det kan man tycka. Det har varit huggsexa om säkerhetsfolk i Sverige. Nu har vi ny bemanning på säkerhetssidan och en ny säkerhetschef sedan i början av året. Kommunen som helhet gör ett omtag i säkerhetsarbetet som inkluderar beredskap vid kriser i kommunens omsorgsverksamhet, säger Erik Sedig (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Enligt Erik Sedig kommer denna punkt vara uppfylld inom loppet av ett år.

”Äldreomsorgen ett sorgebarn”

Oppositionen är inte nöjda med hur äldrevården fungerar.

– De signaler jag får är att äldrevården inte har blivit bättre, fortfarande är äldreomsorgen ett sorgebarn tycker jag. Det är jättebra att man lagar maten och har buffé men samtidigt har anställda hört av sig och säger att de äldre går ner i vikt, säger Marie Axelsson (S) oppositionsråd i Sigtuna kommun.

Vilka fler viktiga saker skulle behövas göras för de äldre?

– Nöjdheten i hemtjänsten har inte gått upp. Och som det ser ut idag har vi tre privata utförare som konkurrerar. Det som vi anser är valfrihet är att ha både och, både kommunal hemtjänst och privat hemtjänst. Då får man valfrihet på riktigt, säger hon.