Nacka bollhall saknar läktare på ena sidan och utrymme för tv-kameror, något Svenska handbollförbundet kräver att lagen som spelar i högsta ligan ska ha.

I väntan på att en ny sporthall ska byggas på Järlahöjden har Skuru i flera år fått dispens för att spela sina hemmamatcher här ändå.

När det har blivit SM-slutspel eller tv-bolag har velat sända Skurus matcher har klubben ofta fått spela i Eriksdalshallen på Södermalm. När spelarna 2021 slängde guldhattar mot taket och studsade i konfettiregn efter att ha tagit SM-guld på ”hammaplan” var det just i Eriksdalshallen. 

Den norra hallväggen ska flyttas sju meter ut mot parkeringen för att göra plats för läktare och tv-kameror.

Den norra hallväggen ska flyttas sju meter ut mot parkeringen för att göra plats för läktare och tv-kameror.

Johan Kristensen

”Väntat i flera år”

Nu krävde Svenska handbollförbundet ändring för att fortsätta ge klubben dispens. Därför beslutade kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott den 17 september att hallen ska byggas ut för 43 miljoner kronor. 

– Jättekul! Vi har väntat i flera år på att få den här hemmaplansfördelen. Nu har vi ofta fått spela hemmamatcherna på bortaplan, säger Skurus spelmotor Alexandra Bjärrenholt, 31.

Byggs om under SM-slutspelet

Den norra väggen ska rivas och hallen byggas ut sju meter för att göra plats för tv-kameror och ytterligare en läktare. Bygget beräknas starta i april – samtidigt som SM-slutspelet påbörjas – och vara klart till hemmapremiären nästa höst. 

– Det är angeläget att hallen kommer på plats så att Skuru kan spela sina hemmamatcher i Nacka, säger kommunalrådet Johan Krogh (C), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

Säsongens hemmamatcher i SM-slutspelet kommer Skuru sannolikt att spela i Eriksdalshallen. Var laget ska träna under slutspelet är oklart.

– Det är en jättebra fråga som vi också har ställt men inte fått något svar på än. Men klubben har sagt att vi kommer att lösa det. Det är ju nära till i stort sett alla hallar i Stockholm, säger Alexandra Bjärrenholt.

”Positiv överraskning”

Efter utbyggnaden beräknas Nacka bollhall ha omkring 500 sittplatser. Kommande SM-finaler måste Skuru sannolikt ändå spela i Eriksdalshallen eftersom handbollförbundet kräver finalarenor som kan ta emot minst 1 500 åskådare.

Den 18 november tar kommunfullmäktige slutligt beslut om förslaget att bygga ut hallen.

– Det är ju aldrig klart förrän det är klart. Men det känns inte som att något kan sätta käppar i hjulet nu. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva det här. Det var en väldigt positiv överraskning, säger Alexandra Bjärrenholt.