Proverna visade inget farligt, men det illaluktande vattnet var tillräckligt för att inte ta några risker, tyckte Niklas Rajamäki, sportchef i Solna-Sundbyberg Simsälskap 04.

Då kunde man inte svara på vad som var felet med bassängen. Men nu har en årlig service gjorts, och orsaken har uppdagats.

Tidigt på morgonen kom personalen till simhallen och upptäckte den mystiskt gröna nyansen i vattnet. Prover togs som konstaterade att det inte fanns några farliga bakterier, utan problemet kom från något helt annat.

– Det var badmästaren som upptäckte att klortillverkningen var avstängd under sin tillsynsrunda, så det fanns inget klor i bassängen. Han startade igång klortillverkningen och tog kontakt med vår maskinist, säger Mikael Eljenmyr, idrottschef på Sundbybergs stad.

Mikael Eljenmyr, Idrottschef i Sundbyberg är glad och stolt att personalen agerade enligt handlingsplanen.

Mikael Eljenmyr, Idrottschef i Sundbyberg är glad och stolt att personalen agerade enligt handlingsplanen.

Sundbyberg stad

Morgonpersonalen tillsatte sedermera klor manuellt till poolen, men det tar tid innan den gröna färgen försvinner även om värdena är godkända.

– Personalen agerade utifrån handlingsplanen för att skapa ett godkänt vatten för dagen, säger Mikael Eljenmyr.

Ihärdigt underhåll

Tre gånger tidigare har samma besvär med klortillverkningen inträffat.

– Det kan jag inte dementera eller bekräfta. Men jag vet att vid det här tillfället var alla värden godkända, säger han.

Nu återstår frågan om det kan ske igen.

– Vi underhåller hela tiden och gör årlig service. Men vi har öppet 360 dagar om året och då kan man inte göra större underhållsarbeten. Vi har klarat det riktigt bra och jag kan räkna på min hand hur många gånger vi har haft stängt på grund av otjänligt vatten.